Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum ve Ripple SEC-Binance Davasında Neden Menkul Kıymet Olarak Yer Almadı?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Binance ve CEO Changpeng Zhao’ya (CZ) açtığı davada Ethereum (ETH) ve Ripple’ı (XRP) menkul kıymet olarak nitelendirmemesi dikkat çekti.

SEC’nin kripto para borsası Binance’i ve CEO CZ’yi 13 farklı gerekçe ile suçlayarak açtığı davada dikkat çeken detaylardan biri de Ethereum ve Ripple konusundaki sessizliği oldu. Dava dosyasında sunulan listede toplamda 12 farklı kripto para menkul kıymet olarak tanımlanırken Ethereum ve Ripple bu listeye dahil edilmedi.

Birçok piyasa analisti bu durumu SEC ile Ripple arasında devam eden davanın çalkantılı yapısına bağladı. Genellikle devam eden davalar hakkında yorum yapmaktan kaçınan kurumlar ve şahıslar yine böyle bir strateji izlemiş olabilir.

Öte yandan dava dosyasında belirtildiği gibi menkul kıymetler statüsünde olan kripto paralar 12 ile sınırlı olmamakla birlikte dava özelinde sunulan bu liste kapsayıcı değil. Bu noktada, Ethereum ve Ripple menkul kıymet statüsünde görülse bile söz konusu davaya dahil edilmemiş olma ihtimalleri bulunuyor.

Öte yandan Ethereum’un birçok kez SEC Başkanı Gary Gensler tarafından menkul kıymet olarak nitelendirildiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hatta Gensler bir konuşmasında Bitcoin dışındaki tüm kripto paraların menkul kıymet statüsüne dahil edilebileceğini belirtmişti.

Yine de ABD’li düzenleyici kurumlardan tutarsız açıklamalar gelmeye devam ediyor. Mart ayının başında verdiği bir demeçte Ethereum’un emtia olabileceğini belirten Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam, Ethereum’un kendi yetki alanlarına girdiğini vurgulamıştı.

Bu noktada bir finansal ürünün menkul kıymet mi yoksa emtia mı olduğu noktasında uzun süredir kullanılan Howey testi, Bitcoin dışındaki varlıkların menkul kıymet olduğuna işaret ediyor. Bu test; para yatırımı, ortak girişim, makul kar beklentisi ve üçüncü tarafların emeği olmak üzere 4 önemli faktörü göz önünde bulunduruyor.

Özellikle son dönemdeki dava dosyalarında kullanılan ifadelerin, net olarak Howey testini vurgular nitelikte olduğu göze çarpıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!