Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un Sorunlu Protokolünü Çözmek İçin, Yeni Bir EIP Geliştiriliyor

Ethereum topluluğunun tamamı, neredeyse bir yıldır Constantinople hard fork’unu beklemekte. Hard fork konusundaki ilk karar 2017 yılında alınmış ve güncelleme 2018 yılının sonlarında yapılacak şeklinde planlanmıştı. Planlar daha sonra Ropsten Test ağındaki sorunlar nedeniyle 2019 yılının Ocak ayına ertelendi.

Toplulukta büyük beklentilere yol açan bu tarih de, yine başka bir güvenlik sorunu nedeniyle ertelendi. Tam olarak hard fork’un öncesinde meydana çıkan bu sorun, önde gelen geliştiricilerin güncellemeyi ertelemesine neden oldu. Ethereum Geliştirme Protokolü’nde (EIP) bulunan sorun, bir akıllı kontrat denetim firması ChainSecurity tarafından açığa çıkartılmış ve iddialara göre bunun akıllı kontratlara ”Reentracy” saldırısı yapabileceği vurgulanmıştı.  Söz konusu saldırı, Ivan on Tech isimli kullancının aktardığı bilgilere göre, bir akıllı kontratın herhangi bir kodu uygulayabilme yetkisine sahip olmasına yol açmakta.

Ethereum Foundation’un önde gelen geliştiricilerinden Hudson Jameson ise, sorunlu olan EIP 1283 protokolünü çözmek adına yeni bir Ethereum Geliştirme Protokolü üreteceklerini duyurdu. Hudson yaptığı açıklamada şuan için iki geliştiricinin Parity ekibi ile beraber çalıştığını ve yeni EIP’nin bittiği an Nick Johnson tarafından sisteme entegre edileceğini ifade etti.

Beklenen protokol başarıyla sisteme eklenebilir ve 1283 protokolündeki açık kapatılabilirse, bir yılı uzun süredir merak oluşturan Constantinople sonunda uygulanabilir. Bunun yanı sıra Afri Schoedon ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada hard fork’un 2 ila 6 hafta arasında güncellemeye gidebileceğini vurguladı.  Ethereum ise bu belirsizlikte yatay fiyat hareketi çizmeye devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment