Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Exmo Yöneticisinin Kaçırılması Gizliliğin Önemini Gösterdi

Birleşik Krallık merkezli Bitcoin ve kripto para borsası Exmo’nun yöneticisi olan Pavel Lerner’in yakın zamanda kaçırılması, kripto para kullanıcılarına finansal gizliliğin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Bu haftanın başlarında BBC, Lerner’in Kiev, Ukrayna’daki ofisinin önünden kaçırıldığını duyurdu. 28 Aralık’ta bir grup şahıs bıçak zoruyla Lerner’i siyah bir Mercedes’in içine aldı ve kaçtı. O zamanda borsanın sözcüsü Anatolly Larin şu açıklamada bulundu:

“Şunu da belirtmek isteriz ki Pavel’in EXMO’daki görevi kendisine kullanıcıların fonlarına veya herhangi bir kişisel veriye erişim imkanı tanımıyor. Bahsi geçenlere rağmen platform normal işlemeye devam ediyor. Tüm kullanıcıların fonları kesinlikle güvendedir.”

Lerner’in ortadan kaybolmasından sonraki iki gün içerisinde Financial Times Lerner’in silahlı çeteden kurtulup özgürlüğe kavuşabilmek adına 1 milyon $’dan fazla fidye ödediğini duyurdu. Ukrayna içişleri bakanının danışmanı olan Anton Gerashchenko, Financial Times’a şu açıklamada bulundu:

“(Lerner) silahlı bir çete tarafından Bitcoin almak amacıyla kaçırıldı. (Lerner’in) 1 milyon $’dan fazla değerde Bitcoin ödediğine dair bilgimiz var. (Bir buçuk günden sonra kendisi) serbest bırakıldı ve şok halinde. Hayatta kaldığı için epey şanslı.”

Ukrayna Milli Polisi Lerner’in kaçırılmasını araştırmak ve saldırıyı gerçekleştiren şahısların kimliklerini tespit edebilmek adına resmi olarak soruşturma başlattı.

Lerner’in yöneticisi olduğu Exmo borsası pek büyük değil. Exmo’nun yalnızca 04 bin aktif yatırımcısı ve günlük 125 milyon $ değerinde ticaret hacmi var. Böyle söyleyince pek küçük gelmiyor ama şöyle bir karşılaştırma yapalım. Exmo’nun sahip olduğu bu değerler Bithumb, Coinbase’in borsası GDAX, Bitfinex gibi devasa borsaların sahip oldukları değerlerin yüzde birinden daha az. Hem şirket hem de Ukraynalı yetkililer Lerner’in bir hedef haline gelmesinin ardında yatan sebep olarak Lerner’in bir Bitcoin girişimine dahil olmasını gösteriyor.

Geride bıraktığımız 2017 yılı boyunca Bitcoin fiyatı 900 $’dan 20 bin $ seviyesine kadar ilerlemeyi başardı. Fiyatın artmasıyla birlikte hackerların ve suçluların sayısı da arttı ve bu gibi şahıslar büyük çaplı kripto para odaklı işleri ve şirketleri hedef almaya başladı.

Finansal Gizliliğin Önemi

Coinbase merkez binasında verilen bir sunumda kripto para topluluğunda daha çok FluffyPony olarak bilinen Monero baş geliştiricisi Riccardo Spagni, her türdeki kullanıcı ve yatırımcı için finansal gizliliğin ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Spagni kullanıcılar hakkındaki hassas bilgilerin direkt saldırılar, şantaj, varlıkların ve servetin çalınması gibi suç eylemlerinde kullanılmasını engellemek adına Blockchain ağlarında ve kripto paralardaki finansal gizliliğin çok kritik olduğunu belirtti.

Ocak 2017’de Coinbase çalışanlarına konuşma veren FluffyPony şakayla karışık biçimde yerel Bitcoin borsalarından geniş çaplı Bitcoin satın alan kişilerin kaçırılabileceğini söylemişti.

“Eğer finansal gizliliğimiz olmazsa gerçekleşebilecek kötü şeyler var. Harcama alışkanlıklarımıza göre hedeflenmiş reklamcılığa maruz kalabiliriz. Bir diğer risk ise varlıklı kişilerin hedef alınması. Yerel bir Bitcoin borsasına gidiyorsunuz ve bir bakmışsınız size bıçak doğrultuyorlar. Daha da kötüsü gidip bir eşya için Bitcoin ile ödeme yapıyorsunuz ve artık o eşyanın sahibi ne kadar bakiyeniz olduğunu biliyor.”

Kaderin cilvesi midir bilinmez ama FluffyPony’nin yaptığı uyarı Ukrayna’nın Kiev kentinde gerçeğe döndü. Lerner, fidye olarak Bitcoin alma planı yapmış silahlı bir çetenin direkt hedefi oldu.

Bitcoin’in yeteri kadar gizli olmaması Lerner’in kolaylıkla hedef haline gelmesine sebep olmuş olabilir ancak Bitcoin’in yine aynı özelliği, suçluları da zora sokuyor. Yapılan işlemler Bitcoin Blockchain’i üzerinden rahatlıkla takip edilebildiği için Lerner’i kaçıran kişiler aldıkları parayı ne rahat rahat nakit paraya dönüştürebilirler ne de harcayabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment