Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hükümetler Facebook’un Libra’sını Neden Yasaklıyor?

Facebook Libra isimli kripto para birimini yakın zaman önce dünyaya duyurdu. Geliştiricilere göre Libra, Facebook ailesinden olan sosyal medya platformları ve mesajlaşma uygulamalarında bir değer transfer sistemi olarak işlev görecek ve itibari para ile ödeme yapmak kolaylaşacak.

Libra işleri kolaylaştıracak gibi görünse de birtakım endişeleri de beraberinde getiriyor.  Libra’yı merkez bankalarının para kontrolüne bir alternatif olarak gören hükümetler, vatandaşlarını bundan uzak tutmak isteyebilir.

Kripto paraların kara listesinde Facebook Libra en üst sırada

Facebook’un Libra koinini kullanan herkesin devlet tarafından verilmiş kimlik numarasını talep edeceğine dair söylentiler var. Facebook’un milyarlarca kişinin kimlik numarasına sahip olması ve ödeme sisteminde bir merkez haline gelmesi fikri ise kulağa biraz korkutucu geliyor.

Kremlin ekonomistleri tarafından sunulan bir öneriye göre Rusya Facebook, Whatsapp ve Instagram’ı bloke ederek dolaylı olarak Libra kullanımını yasaklayabilir.

Hükümetlerin Libra’ya olan tepkileri hakkındaki endişeler ana akım medya dahil birçok kaynakta kendine yer buldu. The Financial Times Libra’yı “Küresel çapta bir federal rezerv eşdeğeri oluşturarak ulusların parasal egemenliğini geçersiz kılma girişiminin ötesinde” olarak nitelendirdi.

Libra için yasal engeller ortadan kalksa bile, uzun vadeli sonuçlarından şüphe duyuluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment