Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Facebook’un Kripto Parası Merkez Bankalarının Pabucunu Dama Atabilir

Kaushik Basu, Facebook‘un kendi kripto parası olan Libra’nın merkez bankalarına çeşitli zorluklar yaşatacağını düşünüyor.

2012 ve 2016 yılları arasında Dünya Bankası’nın baş ekonomistliğini yapan Kaushik Basu, Facebook’un kripto para projesi hakkındaki görüşlerini dillendirdi.

Basu’nun açıklamalarına göre eğer Libra projesi insanlardan olumlu tepki alır ve yaygın bir şekilde kullanılmaya başlarsa merkez bankaları epey ağır bir darbe alabilirler.

İnsanlar eğer sahip oldukları paraları Libra’ya aktarır ve Libra’yı bir değer saklama aracı olarak kullanmaya başlarlarsa bu durum merkez bankalarının para politikalarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Basu’ya göre eğer çoğu kişi parasını Libra’da tutmaya başlarsa merkez bankaları hiperenflasyon gibi durumlara karşı herhangi bir önlem alamamaya başlarlar:

“Para politikalarını hazırlayan kurumlar Libra’dan endişelenmeliler. Çünkü eğer tüm dünya Libra kullanmaya başlarsa bu kurumlar işsizlik ve enflasyon gibi sorunları kontrol edememeye başlarlar.”

Merkez Bankaları Ne Yapacaklar?

Merkez bankaları Libra tehdidinden kaçınmak için ne gibi bir adım atabilirler? Basu’ya göre atılabilecek adımlar arasında Libra’yı yasaklamak gibi bir seçenek bulunmuyor. Çünkü Libra’yı yasaklayan bir ülke, diğer ülkelerden izole hale gelebilir ve bu da yerel ekonomiyi yine olumsuz yönde etkiler.

Basu’ya göre Libra’ya karşı alınabilecek en iyi önlem bu projeye özel yeni düzenlemeler hazırlamak olur:

“Libra gibi yeni para birimleri oluşturan özel kuruluşların gücünü azaltmak için yeni yasalara ve küresel anlaşmalara ihtiyacımız olabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment