Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF: Merkez Bankaları Kendi Dijital Paralarını Geliştirecekler

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya genelindeki merkez bankalarının gelecekte kendi dijital paralarını oluşturabileceklerini düşünüyor.

IMF ve Dünya Bankası bir süre önce fintech sektörüyle ilgili kapsamlı bir anket yaptı. Bu ankete Dünya genelindeki pek çok farklı ülkeden pek çok farklı finans kurumu katıldı.

IMF, yapılan bu anketin sonuçlarıyla ilgili özel bir rapor yayınladı. Bu raporda dijital paralarla ilgili ilginç bilgilere ulaşmak mümkün.

IMF tarafından yapılan çalışmalar Dünya genelindeki birkaç farklı bankanın dijital paraları yakından incelediğini gösteriyor. IMF araştırmalarına göre Uruguay kendi merkez bankası destekli dijital parasını çoktan test etmeye başladı.

Bahamalar, Çin, İsveç ve Ukrayna gibi ülkeler ise kendi dijital para sistemlerini “denemenin eşiğine” gelmiş durumdalar.

IMF analizlerine göre hem gelişmekte olan ülkeler hem gelişmiş ülkeler dijital paralarla ilgili çeşitli planlar yapıyorlar. IMF’e e göre gelişmekte olan ülkelerin dijital para kullanmak istemelerinin sebebi bu sayede bankacılık masraflarını düşürmek ve daha fazla kişiye finans hizmeti sunmak. Gelişmiş ülkelerin dijital para istemelerinin sebebi ise nakit paraya bir alternatif sunmak.

IMF tarafından yayınlanan açıklamalara göre bazı merkez bankaları, dijital paraların küresel finans sistemini nasıl etkileyeceği konusunda da çeşitli araştırmalar yapıyorlar. Bu süreçte dijital paraların bankacılık sektörünü, genel olarak finans kurumlarını ve parasal işlemleri ne yönde etkileyeceği de inceleniyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment