Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fan Tokenların Piyasa Değerleri: Balon mu?

Spor dünyası ile kripto para ekosistemini bir araya getiren, ülkemizde ve dünyada birçok kulübün sahip olduğu fan tokenların fiyatları değişkenlik gösteriyor ancak bu fiyatların arkasındaki büyük resme yakından bakacağız.

Fan tokenlar söz konusu kulüp ile taraftarları bir araya getirmek amacı ile ortaya çıkmıştır. Taraftarlar sahip oldukları fan token ile kulübün işleyişinde söz hakkı elde edecek ve alınan kararları şekillendirebilecektir. Fan tokenlar ağırlıklı olarak futbol kulüpleri ile anılsa da aslında spor dünyasının genelinde, müzik gruplarında, sanatçılarda kısaca taraftar kitlesine sahip her alanda kullanılabilirler.

Bu yazımızda ülkemizde ve dünyada işlem gören fan tokenlardan bazılarını arzları üzerinden değerlendirecek ve analiz edeceğiz.

Piyasada hali hazırda işlem gören fan tokenların, toplam değer analizlerini yapacağız.

Türkiye’de fan tokenlar

Kripto paralara yapılan yatırımların göz önüne alındığı birçok araştırmada öne çıkan ülkemizde fan tokenlar da yüksek ilgi görenler  arasında yer alıyor. Kripto para piyasalarındaki genel durgunluk ve hacimsizlik etkisi NFT’ler gibi birçok piyasayı etkiledi. Fan tokenları da bu etkiden dem vuranlar arasında yer alıyor. Ancak buna rağmen ülkemizde fan tokenlar rağbet görmeye devam ediyor. Son dönemde Türkiye’de yerel borsaların attığı adımların büyük kısmını fan token gelişmeleri kapsıyor.

Arzlara göre fan tokenlar

Fan token üretimi konusunda ülkemizde ve dünyada birçok şirket öne çıkıyor. Dünya çapında Socios ve Binance önde gelen birçok spor kulübünün fan token arzını üstlenirken ülkemizde ise Bitexen, Bitci, Paribu gibi borsalar fan token arzlarında bulunuyor.

Bu yazımızda birçok farklı fan token’ı maksimum arzlardan oluşmuş piyasa değerlemesi ile inceleyeceğiz.

Listenin içerisindeki bazı fan tokenlara takım değeri ve token piyasa değeri açısından yakından bakalım:

Santos FC 6,4 milyar lira, Lazio 5,3 milyar lira, Fenerbahçe 5,2 milyar lira, Porto 4,8 milyar lira, Beşiktaş ise 2,5 milyar lira ile tabloda yer alıyor.

Gençlerbirliği takım değerinin 5,7 milyon euro (164 milyon lira) olduğunu göz önüne alırsak token’ının toplam arz değeri takım değerinin 60 katı olarak görülüyor.

Santos FC’nin güncel takım değerinin 70 milyon euro (2 milyar lira) olduğunu göz önüne alırsak token’ının toplam arz değeri takım değerinin 3 katı olarak görülüyor.

Fenerbahçe’nin güncel takım değerinin 205 milyon euro (6 milyar lira) olduğunu göz önüne alırsak token’ın toplam arz değeri takım değerinin neredeyse tamamına karşılık geliyor.

Farklı bir noktadan tutacak olursak güncel takım değeri 47 milyon euro (1,3 milyar lira) olan Adanademir Spor’un token’ının toplam arz değeri takım değerinin %20’sine karşılık geliyor.

4 büyükler ne durumda?

Yarın gerçekleşecek ön satışta Paribu’da arz edilecek Beşiktaş Fan Token’ın da yer aldığı 4 büyüklerin fan tokenlarına göz attığımızda:

Beşiktaş’ın fan token’ının, Galatasaray ve Trabzonspor tokenlarının piyasa değerinden ortalama 7 kat yüksek piyasaya çıkacağı görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!