Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Yılda 120 Kat Arttı: Fantom Nedir?

Fantom (FTM) fiyatı bir yılda %8677 oranında değer kazandı ve 25 Şubat’ta ATH yaptı. Peki Fantom ve FTM token nedir?

Bir yılda 120 kat değerlenen Fantom (FTM), aylık bazda %1410, haftalık bazda ise %378 oranında değer kazandı. FTM, 25 Şubat’ta 0,84 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

2 milyar dolarlık piyasa değeriyle 48. sırada konumlanan FTM token, 24 saat içerisinde %37 oranında artış gördü. Günlük işlem hacmi 1.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

fantom-ftm
Kaynak

Fantom ve FTM token nedir?

Fantom ağı; yüksek performans, ölçeklenebilirlik ve güvenlik vadeden bir akıllı sözleşmedir. Herkesin node çalıştırabileceği Fantom ağı, merkeziyetsiz ve açık kaynak kodludur. Projenin misyonu, “eski nesil blockchainlerin eksikliklerini” gidermektir. Fantom, Lachesis olarak adlandırılan aBFT konsensüs algoritmasını kullanır. Fantomda blok onayları 1-2 saniyede gerçekleşir ve katılımcıların hepsi ağ üzerinde eşit rol alır.

Fantom ağı, merkeziyetsiz uygulamalar için Opera adlı bir ana katmana sahiptir. Opera’da işlem onayları hızlıdır, merkeziyetsizdir ve açık kaynak kodludur. Opera, Ethereum Virtual Machine (EVM) ile uyumludur. Fantom, Proof-of-Stake (PoS) mekanizması ile çalışır. Staking yapılan Fantom’da minimum 1 FTM ile Opera katmanında staking yapılabilir.

FTM token, Fantom ağının yerel tokenıdır. Ağ güvenliğini sağlamak, staking, transfer işlem maliyetini düşürmek, ağ ücretini ödemek gibi temel işlemlerde FTM token kullanılmaktadır. Ayrıca ağ topluluğu oylama yaparken ya da öneri sunarken FTM kullanır. 3 milyarlık arzı bulunan FTM’in dolaşımdaki arzı 2.5 milyardır. FTM tokenı listeleyen borsalar arasında; Bitexen, Binance, Digifinex, BKEX, HitBTC, OKEx, SushiSwap, KuCoin, FTX, UniSwap, Gate.io ve MXC gösterilebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!