Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chainalysis: FATF’nin Kripto Para Düzenlemeleri Çok Ağır

Blockchain şirketlerinden Chainalysis, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından hazırlanan ve kripto para borsalarını yakından ilgilendiren bildiriye yanıt verdi.

Uluslararası bir suç karşıtı örgüt olan Mali Eylem Görev Gücü, bundan bir süre önce bir bildiri yayınlamış ve kripto para borsalarının yürütmesi gereken birkaç süreçten bahsetmişti. FATF, kripto para borsalarının platformlarında yapılan işlemlerin kim tarafından yapıldığını ve kime gönderildiğini takip etmelerini istiyor.

FATF bu bildiriyi şubat ayında yayınlamış ve yayınladıktan hemen sonra insanların bu maddeler hakkındaki görüşlerini almaya başlamıştı. Chainalysis de geçtiğimiz günlerde FATF tarafından hazırlanan bu bildiriye bir yanıt verdi.

Chanalysis’e göre kripto para borsalarının FATF tarafından öne sürülen maddeleri tam anlamıyla yerine getirilmeleri “imkansıza yakın” denilebilecek kadar zor.

Chainalysis, FATF’nin Dijital Varlık Hizmet Sağlayıcıları (VASP) olarak tanımladığı kripto para borsalarının platformlarında yapılan her işlemi detaylı bir şekilde takip edemeyeceklerini düşünüyor. Günümüzde VASP’ler arasında bilgi aktarımı yapmayı sağlayacak bir teknolojinin bulunmadığını ve kimsenin Blockchain’in işleyişini değiştiremeyeceğini vurgulayan Chainalysis, FATF’nin taleplerini pek gerçekçi bulmuyor.

Chainalysis ayrıca bazı yasal düzenlemelere uyum sağlayamadığı gerekçesiyle kripto para borsalarını kapatmaya başlamanın da pek mantıklı olmayacağı görüşünde. Çünkü şirkete göre böyle bir durumda suçlular merkezsiz platformları kullanmaya başlayacak ve yetkililer bu işlemleri iyice takip edemez hale gelecekler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment