Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Araştırmacıları: Bitcoin’deki Düşüşün Sebebi Vadeli İşlemler

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın (FED) San Fransisco biriminde görevli olan araştırmacılar, bir bilimsel makale kaleme alarak Bitcoin’in son 5 aylık süreçteki fiyat düşüşünün sebeplerini inceledi. Makalede varılan sonuca göre, Bitcoin ile ilgili vadeli işlem pozisyonlarının açılmaya başlanması; düşüşün en önemli sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

Stanford Üniversitesi’nden bir finans profesörü ve FED’in San Fransisco Birimi’nden üç araştırmacının ortak imzası ile yayınlanan ve pazartesi günü okuyucular ile paylaşılan makalede, Bitcoin’in fiyat paterni de, 2000’li yıllarda ABD’de patlak veren mortgage ‘balonuna’ benzetildi.

Yazıda, Bitcoin’deki ciddi fiyat düşüşün de önemli bir etkenin de Bitcoin üzerine açılan vadeli işlemler olduğu belirtildi.

Hatırlanacağı üzre, CBOE ve CME Group, Bitcoin üzerine vadeli işlemleri mümkün kılacak taslağı 2017 sonunda hayata geçirmiş ve CFTC’den onay alan kurumlar vadeli işlemlere başlamıştı.

Bitcoin üzerine vadeli işlemlerin açıldığı günlerde Bitcoin fiyatı tarihin en yüksek seviyelerinde, 20 bin dolarlar da gezerken, Şubat ayının ilk haftasına gelindiğinde ise fiyat neredeyse 6 bin dolara yaklaşmıştı.

Yazıda, toplanan veriler ve yapılan hesaplamalar ışığında Bitcoin fiyatındaki ciddi artış ve aynı kısa süredeki ciddi düşüşün, vadeli işlemler ile ilintili olduğu belirtilirken, bunun fiyat dinamiklerine de etkili olduğu savunuldu.

Fiyat dinamiklerinden kastın ise şu olduğu belirtildi:

”İyimser yatırımcılar sektöre girer ve fiyatın artışını bir yere kadar sürüklerler. Daha sonra fiyatın arttığını gören karamsar yatırımcılar da bu kez fiyat çok artıyor diye düşeceğini belirterek yatırıma başlarlar ve dinamik döngü tamamlanır. İşte bu bakış açısı ile bakacak olursak 17 Aralık’a kadar iyimser yatırımcılar haklıydı. Neredeyse kendi başlarına, büyük bir azim göstererek Bitcoin fiyatını iyice arttırdılar ve bu açığa çıkan enerji birçok kişinin de Bitcoin ile tanışmasına ve ona yatırım yapmasına olanak tanıdı. Ancak sonra devreye karamsar yatırımcılar girdi ve ellerindeki parayı Bitcoin düşere basıp, vadeli işlemler ile de bunu başardılar. ‘Bakın size demiştim’ anı da, onlar için  gelmiş oldu.”

Bitcoin madencilik protokolü uyarınca her geçen gün daha az Bitcoin kalacak olmasının da, Bitcoin’in bir ödeme biçimi olarak sektörde yerini almasını kolaylaştıracağını iddia eden yazarlar; sektördeki spekülatif dinamiklerin ortadan kalkması ile birlikte Bitcoin’i daha güzel günlerin beklediğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment