Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Başkanı Dogecoin (DOGE) Sorusunu Yanıtladı

Fed Başkanı Jerome Powell, dün katıldığı basın konferansında kendisine Dogecoin (DOGE) ve Gamestop ile ilgili yöneltilen bir soruyu yanıtladı. Bunları finansal istikrar çerçevesinde inceleyen Powell, “bazı varlıkların fiyatlarının yüksek” göründüğünü söyledi.

Bu hafta Çin’in dijital para projesi hakkında konuşan Powell, dün piyasalarda yaşanan güncel gelişmeleri ve bunların finansal istikrar üstündeki etkilerini yorumladı. Doğrudan DOGE veya farklı bir varlığın ismini telaffuz etmeyen Fed Başkanı, bazı piyasaların “şişmiş”* durumda olduğunu ifade etti.

Bazı piyasalar için “şişkin” yorumu

2021’in ilk gününde 0,0047 dolar gibi bir fiyattan alınabilen DOGE, yazım sırasında 0,30 doların üstünden işlem görüyor. Powell’a, yılbaşından beri %6.000’den fazla değer kazanmış Dogecoin gibi varlıkların Fed’i endişelendirip endişelendirmediği soruldu.

Fed’in finansal istikrar konusunda özel değil genel bir tutum izlediğini söyleyen Powell, Bazı varlıkların fiyatları yüksek (görünüyor). Sermaye piyasalarındaki bazı şeyler şişmiş durumda.” dedi.

Aşılama ve ekonomik faaliyet vurgusu

Jerome Powell, piyasalarda görülen bu trendin yalnızca merkez bankalarınca izlenen para politikaları ile açıklanamayacağını söyledi. Dünya ekonomisine geçen yıldan beri pandemi ile mücadele kapsamında trilyonlarca dolar para enjekte edildi.

Powell, piyasalardaki hareketliliğe ilişkin “Bu hareketliliğin para politikasıyla bağlantısı olmadığını söylemeyeceğim. Ama aşılamayla ve ekonomik faaliyetlerin yeniden açılmasıyla da bağlantısı var. Piyasayı bunlar hareketlendirdi. Oldukça kara geçmiş bir kışın ardından, çok daha hızlı bir aşılama ve ekonomik açılma sürecine geçildi.” dedi.


* Piyasalardaki ‘frothy’ terimi, bir varlığın yatırımcılarca tetiklenmiş trend sonucunda ederinden fazla değerlenmeye başladığını anlatmak için kullanılmaktadır. Kelimenin Türkçe tam karşılığı ‘köpüklü’ olsa da, bu yazı özelinde ‘şişmiş’ olarak aktarılmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!