Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Başkanı Mevcut Dijital Dolar Önerilerini Açıkladı

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester dijital dolar projesi ile ilgili sunulmuş önerileri ve Fed’in bu önerilere karşı gösterdiği tepkileri açıkladı. Mester 23 Eylül tarihli konuşmasında dijital dolar konusunda şu ana dek atılmış adımlardan ve Fed’in mevcut politikasından bahsetti.

Cleveland Fed Başkanı Mester dijital merkez bankası parası (CBDC) kavramını pandemi başlamadan önce araştırmaya başladıklarını açıkladı. Bu araştırma sürecinin pandemi ile birlikte hız kazandığından bahseden Mester şu ana dek önerilmiş olan bazı dijital dolar konseptlerini aktardı. Mester’in açıklamalarına göre dijital doların nasıl kullanılabileceği ile ilgili şöyle öneriler sunuldu:

  • Fed her Amerikan vatandaşı için özel birer hesap açabilir ve vatandaşlarbu hesaba dijital dolar yatırabilirler,
  • Dijital nakit olarak kullanılabilecek olan bir dijital dolar geliştirilebilir ve bu doğrudan Fed tarafından üretilir,
  • Fed bu dijital doları herhangi bir ticari bankanın aracılığına ihtiyaç duymadan doğrudan son kullanıcıya, başka bir deyişle, vatandaşların dijital cüzdanına transfer edebilir.

Henüz Kesin Bir Karar Alınmış Değil

ABD Merkez Bankası’nın dijital dolar fikrini birkaç aydır incelediği ve bu alanda çalışmalar yaptığı biliniyor. Cleveland Fed Başkanı Mester de dünkü konuşmasında bu süreci doğrulayan açıklamalarda bulundu. Mester Fed’in dijital dolar fikrini ölçüp tartmaya devam ettiğini söyledi.

Dijital merkez bankası parası kavramının henüz tam olarak anlaşılamadığını söyleyen Mester bu belirsizliklerin de giderilmesi gerektiğini vurguladı. Dijital dolar fikrinin tam olarak ne gibi avantajlar sağlayacağının da bilinmediğini söyleyen Fed Başkanı, merkez bankasının şu an için araştırma aşamasında olduğunu hatırlattı.

Kimlerle Birlikte Çalıştıklarını Açıkladı

.Mester konuşma sırasında Fed’in dijital dolar ile ilgili araştırmaları sırasında kimlerden destek aldığını da açıkladı. Fed’in bu konuda Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile iş birliği yaptığı bilinmekteydi. Mester, Boston Fed ile MIT arasındaki bu birlikteliğin yıllardır devam ettiğini söyledi.

Dijital dolar ile ilgili yapılan çalışmalara Fed bünyesindeki yazılımcılar da katkıda bulunuyor. Fakat Mester’in açıklamalarına göre New York Fed bu süreçte Uluslararası Ödemeler Bankası gibi farklı kuruluşlarla da birlikte çalışıyor. Fed Başkanı dijital dolar için yapılan tüm bu anlaşmalar ve iş birlikleri ile ilgili şu hatırlatmayı yaptı:

“Dijital merkez bankası parası fikrini değerlendirebilmek için bu gibi çalışmalar yapmak durumundayız. Ancak bu çalışmalar Fed’in kendi dijital para birimini çıkaracağı anlamına gelmemektedir. Bu aşamaya gelmeden önce dijital para birimlerinin finansal istikrarı, piyasa bütünlüğünü, kişisel güvenliği ve gizliliği, para politikalarını nasıl etkileyeceği incelenmelidir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment