Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TCMB Faiz Yükseltti: Bitcoin Kaç Lira Oldu?

TCMB günlerdir beklenen Para Politikası Kurulu toplantısında alınan faiz kararını açıkladı. TCMB bugünkü basın duyurusunda faiz oranını yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltme kararı aldı. Peki Bitcoin fiyatı TCMB kararı sonrasında kaç lira oldu?

TCMB Başkanı Murat Uysal önderliğinde yapılan PPK toplantısında politika faizini artırma kararı alındı. Bir önceki toplantıda faiz değişikliğine gitmeyen TCMB bugünkü toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10,25’e çıkardı.

Normalleşme Çağrısında Bulunuldu

TCMB aldığı bu faiz kararı sonrasında normalleşme çağrısında bulundu. Ülkelerin ekonomik normalleşmeyi sağlayabilmek için çeşitli adımlar attıklarını belirten TCMB küresel ekonomideki belirsizliğin henüz giderilmediğini vurguladı.

Kademeli normalleşme adımları sayesinde yılın üçüncü çeyreğinde bir toparlanmaya imza atıldığını belirten TCMB, şu ana dek uygulamaya konan araçların “finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunduğunu” açıkladı.

Enflasyon Üstündeki Unsurlar Hafifleyecek

Dolar Türk Lirası karşısında rekor kırmışken TCMB enflasyondaki artışı “güçlü kredi ivmesiyle sağlanan hızlı toparlanmaya ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmelere” bağladı. Enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaştırma adımlarını güçlendirme kararı alan PPK bu doğrultuda politika faizinde 200 baz puanlık bir yükseltmeye gitti. TCMB ayrıca önümüzdeki sürece dair şu notu paylaştı:

“Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.”

Bitcoin Kaç Lira Oldu?

Bugün gün içerisinde 7,70 liraya kadar çıkan dolar kuru an itibarıyla 7,60 lira seviyesine çekildi. Bunun sonucunda dolar bazında çok sert bir hareketlilik sergilemeyen Bitcoin, Türk Lirası paritesinde bir dalgalanma yaşadı.

24 Eylül günü 12:00 sularında 80 bin 200 lira seviyelerine kadar çıkan Bitcoin fiyatı dolar kurundaki düşüşün ardından Türk Lirası karşısında değer kaybetmeye başladı. Bitcoin fiyatı TCMB tarafından alınan faiz kararının ardından birkaç yüz lira düştü ve 79 bin 500 lira oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment