Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed: Dijital Dolar Bankacılık Sektörünü Baltalayabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) kısa süre önce dijital merkez bankası paralarıyla ilgili yeni bir rapor yayınladı.

Jesus Fernandez-Villaverde ve Linda Schilling gibi isimler tarafından hazırlanan raporda dijital merkez bankası paralarının (CBDC) ekonomiyi nasıl etkileyeceği incelendi. Araştırmacılar özellikle dijital merkez bankası paralarının ticari bankalar üstündeki etkilerini değerlendirdiler.

Fed’in yaptığı araştırmalara göre bir merkez bankası kendi dijital parasını çıkararak para politikalarını çok daha kolay bir şekilde idare edebilir. Merkez bankaları dijital paraları kullanarak para akışını çok daha etkili bir şekilde yönetebilir, kontrol edebilirler. Fakat araştırmacılar bu noktada merkez bankası ile ticari bankalar arasında bir sorun yaşanmasından korkuyorlar. Çünkü eğer merkez bankası kendi dijital parasını kullanırsa mevduat işlemleri için ticari bankalara gerek kalmayabilir. Merkez bankasının bu şekilde tekelleşmesi halinde bankalar arası rekabet ölebilir ve sektörün gelişimi durabilir.

Fed’in yayınladığı rapordan bir kesit, Kaynak

Fed araştırmacılarına göre merkez bankaları kendi dijital paralarını çıkararak çok daha etkili bir şekilde işlem yapabilirler. Fakat bu, ticari bankaların daha az yatırım almalarına yol açar ve bu da bankacılık sektörüne ağır bir darbe vurur. Başka bir deyişle, merkez bankasının kendi dijital parasını çıkarması için bankacılık sektörünü baltalamayı göze alması gerekiyor.

Araştırmacıların elde ettikleri bu bulgular merkez bankalarının dijital para kullanmamaları gerektiği anlamına gelmiyor. Fed’in yaptığı araştırmalara göre bir merkez bankası bankacılık sektörüne zarar vermeden de kendi dijital parasını çıkarabilir. Fakat dijital merkez bankası paralarının gerçekten verimli olabilmeleri için bankacılık sektöründeki rekabet ortamının korunması ve merkez bankasının ticari bankalardan çok ‘bağımsız’ bir şekilde hareket etmemesi gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment