Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Faiz Beklentileri Ne Yönde? Sabit Kalma İhtimali Neden Yükseldi?

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını ne zaman açıklayacak? Faiz beklentileri ne yönde?

FED faiz toplantısı 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. İkinci toplantı gününün sonunda TSİ 21.00’de FED Başkanı Jerome Powell, faiz kararını açıklayacak.

Şubat başında 25 baz puanlık faiz artışı yapan FED tarafından yapılan önceki açıklamalarda, önümüzdeki günlerde açıklanacak faiz kararı için 50 baz puanlık artışın sinyalleri verilmişti. Ancak ABD ve dünya genelinde banka iflasları ve likidite sıkıntılarından sonra FED’in finansal istikrar risklerini değerlendirmeye ihtiyaç duyacağı düşünüldü. Bu kapsamda uzmanlar, 50 baz puan yerine 25 baz puan artış yapılacağını düşünmeye başladı.

Öte yandan ABD’nin yıllık enflasyon artışının yavaşlamış olması da FED’in faiz artışı yapmamasını ya da 25 baz puan artış yapmasını destekler nitelikte bulunuyor.

Dev Banka Faiz İndirimi Bekliyor

Yönetimi altında 442 milyar dolarlık varlığı barındıran Japon bankacılık devi Nomura, FED’in faiz indirimine gideceğini düşünüyor. Silicon Valley Bank iflasından önce 50 baz puanlık faiz artışı bekleyen Nomura analistleri, FED’in 25 baz puan indirim yapacağı ve parasal sıkılaştırmada gevşeme görüleceğini öne sürdü.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan uzmanlar, FED’in faiz kararını belirleyen tek faktörün artık enflasyon olmadığını bu sebeple faiz indirimi yapabileceğini düşünüyor.

6 Merkez Bankasının Ortak Eylemi Beklentileri Düşürdü

Öte yandan FED, 5 ülkenin merkez bankası ile ortak bir eylem planı açıkladı. Bu kapsamda, en son Covid-19 pandemi krizinde gerçekleştirilen dolar operasyonları sıklığının haftalıktan günlüğe çıkarılması kararlaştırıldı.

Dünyanın en büyük türev borsalarından CME Group ve Investing’den alınan verilere göre FED’in bu kararının ardından faiz artışı yapmama ihtimali yükseldi. Verilere göre FED’in 25 baz puan faiz artışı yapma ihtimali %37,6’ya düşerken faiz artışı yapmama ihtimali %62,4’e yükseldi.

Bitcoin İçin Ne Anlam İfade Ediyor?

Bu yaşanan gelişmelerin Bitcoin (BTC) ve kripto para birimleri için ne anlam ifade ettiği merak konusu olsa da küresel anlamda rahatlamanın ekosisteme fayda sağlayacağı düşünülüyor. FED’in bankalar için para basması nedeniyle doların değer kaybı yaşayacak olması Bitcoin ve hisse senetlerinde bir yükselişin önünü açabilir.

Ancak bazı uzmanlar, Covid-19’da döneminde de yaşandığı gibi kripto para piyasasında ve küresel piyasalarda insanların daha çekingen davranacağı için “sert bir şekilde yeni bir dip” gelme ihtimali bulunduğunu söylüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!