Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Faiz Beklentileri Sıkıntıya Girdi: Bitcoin İçin Neler Bekleniyor?

ABD’nin kripto para piyasasını doğrudan etkileyen enflasyon verisinin ardından mart ve mayıs ayındaki faiz indirim beklentilerinde önemli değişimler yaşandı.

ABD enflasyon verileri 13 Şubat günü beklentilerin üzerinde açıklandı ve kripto para piyasasında ufak çaplı bir geri çekilme gözlemlendi. Enflasyon verisinin yıllık bazda %2,9’luk beklentinin üzerinde %3,1 olarak açıklanmasıyla birlikte mart ve mayıs aylarındaki faiz indirimi beklentileri de yeniden konumlandı.

CME FedWatch tarafından alınan verilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart ayında faizleri sabit tutma ihtimali ocak ayında sadece %53 olarak görülürken son enflasyon verileriyle birlikte bu oran %92’ye yükseldi.

Yani piyasa FED’in mart ayında faizde bir değişiklik yapmayacağına neredeyse kesin gözüyle bakmaya başladı. Zaten FED Başkanı Powell ocak sonunda yaptığı açıklamada, mart ayı için bir faiz indirim beklentisine girilmemesi gerektiğini vurgulamıştı.

Öte yandan mayıs ayında potansiyel bir faiz indirime yönelik beklenti de bu açıklamalarla birlikte düşüş gösterdi. Mayıs ayı için %50’nin üzerinde olan faiz indirim beklentisi, %36’ya kadar gerilerken piyasanın beklentisi haziran ayına yoğunlaştı. FED’in haziran ayında faizleri 25 baz puan düşüme ihtimali %51,8’e, 50 baz puan düşürme ihtimali ise %25 seviyesine geldi.

Özellikle kripto paralar gibi risk ürünleri için kritik değere sahip faiz kararları, birçok makroekonomik ve yerel olay sayesinde aniden değişim gösterebiliyor. Faiz indiriminin ertelenmesi piyasa üzerinde gerginlik yaratsa da Powell’ın 2024 yılı için 3 kez indirime gidileceğine dair sözleri halen daha güven vermeye devam ediyor.

FED’in faiz indirimine gidecek olması Bitcoin ve kripto paralar için pozitif bir gelişme şeklinde yorumlanırken indirim tarihinin ertelenmesi ise piyasa üstündeki gerginliği artırıyor. Öte yandan bazı analistler indirime yönelik beklentinin çoktan fiyatlandığını savunurken diğerleri ise henüz ilk indirim bile gerçekleşmediği için bir erken fiyatlanma durumu yaşanmadığını düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!