Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Faiz Kararı Yarın Açıklanıyor: Finans Devleri ve Uzmanların Görüşleri Hangi Yönde?

Kripto para ve finans sektörünün geneli FED’in yarın faiz artırımına gitmesi yönünde beklenti içerisindeyken bu faiz artırımının son olup olmayacağı merak konusu oldu.

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından TSİ 26 Temmuz saat 21.00’de açıklanacak faiz kararı hakkında geleneksel finans ve kripto para sektörü aktörleri çeşitli görüşler bildirdi. Tahminlerin geneli FED’in 25 baz puan (bps) artışa gideceği yönünde olurken bu artışın son olup olmayacağı konusunda fikir ayrılıkları oluştu.

Aktörlerin bir çoğu FED’in faizi %5,25 ile 5,5 arasına getirerek son 22 yılın en yüksek seviyesinde faiz artırımının sonlanacağı yönünde görüş bildirdi. Yakın tarihte Reuters tarafından yapılan bir anketin de bu görüşü destekler nitelikte sonuçlar ortaya koyduğu görüldü. Reuters’ın 106 ekonomistin görüşlerinden oluşturulmuş anketinde, FED’in yıl sonuna kadar yeni faiz artırıma gitmeyeceği düşüncesinin baskın olduğu görüldü.

Ayrıca Chicago Mercantile Exchange (CME) üzerinde yayınlanan ankette, katılımcıların %98,9’unun 25 baz puanlık artış beklediği ortaya konurken %1,1’lik küçük bir kesimin ise 50 baz puanlık artış beklediği bildirildi.

Kripto likidite sağlayıcısı GSR analistlerinden Matt Kunke Coindesk’e verdiği bir demeçte, FED’in haziran ayına ait Ekonomik Projeksiyonlar Özeti’ne bakıldığında verilerin yıl sonuna kadar FED’in iki adet daha 25 baz puanlık daha artışa gideceği yönünde işaretler görüldüğünü söyledi.

Kunke’e göre FED’in göz önünde bulundurduğu çekirdek tüketici harcamaları (Core PCE) enflasyonundaki devam eden direnç bu yıl gerçekleşmesi olası ikinci zammın ana nedeni olacak.

Piyasa her ne kadar Kunke’un görüşünü kabul etmiyor gibi görünse de geleneksel finans devlerinden Bank of America da (BofA) GSR analisti ile benzer doğrultuda görüş bildirdi. BofA’nın tahmini ikinci artışın eylül ayında gerçekleşeceği yönünde oldu.

Kripto para yatırım firması TDX Strategies CEO’su Dick Lo, piyasanın 25 baz puanlık bir atışı beklediğini ancak açıklama sırasında yıl içerisinde başka artırımlara kapı bırakan bir tutum izlenmesi halinde piyasalar üzerindeki aşağı yönlü baskının artabileceğini öne sürdü.

Kripto ticaret platformu FalconX Araştırma Başkanı David Lawant, enflasyonun gerilemesi ile birlikte ilgi çekici bir yol ayrımında olunduğunu ancak bu noktadan sonra olumlu baz etkilerinin daha az gündeme geleceğini dile getirdi. Lawant bu kapsamda genel olarak kripto para birimlerinin risk varlıkları ile birlikte hareket etmesini beklediğini belirtti.

Kripto varlık yönetim platformu Yield App CEO’su Tim Frost, FED Başkanı Jerome Powell’ın şahin tutumunu sürdürmesi halinde geçtiğimiz haftalarda Ripple (XRP) ve Coinbase gibi ABD regülatörlerine karşı zafer kazanan aktörlerin piyasaya getirdiği heyecanın silinebileceğini dile getirdi. Frost, ekosistemin çoktan boğa trendi başlangıcını kutlamaya başladığını ancak kutlamalar için erken olduğunu söyledi.

Aktörlerin görüşlerine karşılık yine CME üzerinde eylül ayındaki faiz kararına yönelik ankette ise katılımcıların %79,2’si faiz artırımı yapılmayacağını %20,6’sı ise 25 baz puanlık bir artış beklediğini ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!