Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Piyasaya Bir Günde 90 Milyar Dolar Verdi

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaları rahatlatabilmek için piyasaya bir günde neredeyse 90 milyar dolar para verdi. Wall Street Journal’a göre bu, ABD’deki bankaların ne kadar zor durumda olduklarının bir göstergesi.

Likiidite Sorunu

Corona Virüsü paniği tüm dünyayı sarmışken küresel piyasalar bu durumdan olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyorlar. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkenin merkez bankası bu salgınla ilgili yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor.

 

ABD Merkez Bankası (Fed), birkaç gün paniğin etkilerini azaltabilmek için faiz oranında 50 baz puanlık düşüş açıkladı. Kamuya açık şekilde yayınlanan verilere göre Fed, bunun ardından bir hamle daha yaptı ve piyasaya repo yoluyla 90 milyar dolar, başka bir deyişle 9.8 milyon BTC’lik para verdi..

Merkez bankaları repo yoluyla likiditeye ihtiyaç duyan bankalara günlük, haftalık ve aylık vadelerle para veriyorlar. Bankalar merkez bankasından bu parayı alabilmek için belli başlı varlıkları merkez bankasına satıyor, vade bitiminde de bu varlıkları geri satın alıyorlar.

Fed’in yalnızca bir gün içerisinde 90 milyar dolarlık repo işlemi yapmış olması birçok kişinin dikkatini çekti. Çünkü bu işlem ortada ciddi bir likidite krizi olduğu anlamına geliyor olabilir.

Uzmanlar Uyarıyor

Geçtiğimiz gün paylaştığımız yazıda bu likidite krizi ihtimaline değinmiştik. Deutsche Bank yetkilileri, küresel piyasaların epey kötü durumda olduğunu açıklamış ve insanları uyarmışlardı.

Deutsche Bank’ın araştırmalarına göre küresel ekonomileri büyük bir likidite krizi bekliyor olabilir. Endişe verici şey ise merkez bankalarının bu krizi durdurmak için yapabilecekleri bir şey kalmamış olması.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment