Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed ve Diğer Regülatörlerden Bankalara Bitcoin ve Kripto Para Risklerine Karşı Uyarı

ABD’li düzenleyici kurumlar toplu olarak yayımladıkları bildiride bankacılık sektörünü kripto para piyasasından gelebilecek risklere karşı uyardı.

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Para Birimi Denetleyici Ofisi (OCC) dahil olmak üzere düzenleyici kurumlar tarafından paylaşılan toplu bir bildiride, bankalar Bitcoin (BTC) ve kripto para riskleri hakkında uyarıldı. Toplamda 8 maddelik bu listede kripto para sektörüyle ilgili bazı temel riskler tanımlandı. Söz konusu bildiri bankacılık kurumları için sadece “uyarı” niteliği taşıyor.

Son bir sene içerisinde kripto para sektöründe yaşanan krizleri işaret eden ve FTX iflasını örnek veren düzenleyici kurumlar, “Kripto varlık sektörüyle ilgili hafifletilemeyen veya kontrol edilemeyen risklerin bankacılık sistemine taşınmaması önemlidir” ifadelerini kullandı.

Bahsi geçen düzenleyici kurumlar, “kripto varlıkla ilgili faaliyetlerde yoğunlaşan iş modelleriyle ilgili önemli güvenlik ve sağlamlık endişeleri” olduğunu söyledi. Elinde dijital varlık bulunduran bankalara karşı sağlamlık konusunda şüpheyle yaklaşıldığı belirtilen bildiride, kripto ile ilgili işlemlere çok fazla kaldıraç koyma konusunda bankalara karşı net bir uyarı yapıldı.

Kurumlar tarafından paylaşılan listede, stablecoinlerin banka işlemlerine karşı duyarlılığına ek olarak dolandırıcılık ve aldatıcı uygulamalar potansiyelini içeren riskler vurgulandı. Açıklamada ayrıca belirsiz itfa hakları ve kripto işletmelerindeki bilinmeyen saklama uygulamaları gibi konular da “endişe verici alanlar” olarak tanımlandı. Bununla birlikte düzenleyici kurumların konu hakkında ihtiyatlı yaklaşımını korumaya devam ettiği belirtildi:

Son zamanlarda birkaç büyük kripto varlık şirketinin başarısızlıklarıyla vurgulanan önemli riskler göz önüne alındığında, kurumlar her bir bankacılık kuruluşundaki mevcut veya önerilen kripto varlıkla ilgili faaliyetler ve maruziyetlerle ilgili dikkatli ve ihtiyatlı bir yaklaşım benimsemeye devam etmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!