Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX Kurucusu SBF ABD’de Mahkeme Karşısına Çıktı: Tüm Suçlamaları Reddetti

İflas eden kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in (SBF) ABD’deki ilk duruşmasında üzerindeki tüm suçlamaları reddetti. Bir sonraki duruşma ekim ayında gerçekleşecek.

FTX kurucusu SBF New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde 3 Ocak tarihinde yapılan duruşmada, 8 ayrı suçtan 115 yıl hapis istemiyle yargılandı. Mahkemede suçsuz olduğunu iddia eden SBF, 250 milyon dolarlık kefaletinin büyük bir kısmını karşılayacak olan iki sponsorunun da isimlerini gizli kalmasını talep etti. Bu talep, Yargıç Lewis Kaplan tarafından kabul edildi.

Hükümet adına katılan ABD Başsavcı Yardımcısı Danielle Sassoon, mahkemeye iddia makamının delil keşfinin önümüzdeki haftalarda büyük ölçüde tamamlanmasını beklediğini söyledi. Hükümetin eriştiği materyallerin önümüzdeki birkaç hafta içerisinde işleneceğini söyleyen Sassoon, bu materyaller içinde FTX’in iflas avukatları tarafından paylaşılan belgelerin de olduğunu belirtti.

Sassoon ayrıca mahkemeden kefalet koşullarının da değişmesini talep etti. Yetkili, SBF’in Alameda veya FTX’e bağlı herhangi bir kurum veya kuruluşun varlıklarına erişiminin yasaklanmasını istedi. Buna karşılık savunma makamı avukatları SBF’in bu varlıklara erişmediğini ifade etti. Yargıç Kaplan, Sassoon’un isteğini haklı bularak SBF’in varlıklara erişimini yasakladı.

Öte yandan savunmada SBF’in suçsuzluğunu iddia eden avukatlar, mahkemeden 250 milyon dolar tutarındaki kefalete katkıda bulunacak olan iki sponsorun da isminin açıklanmamasını istedi. Mahkeme bu isteği kabul ederken ailesi dışında kefil olacak iki kişinin yalnızca birinin SBF ile akrabalık bağı bulunabileceğine hükmetti. Mahkeme, kefillerin maddi açıdan güçlü ve iyi gelire sahip olan kişiler olması gerektiğine karar verdi. Savunma makamı, kefillerin dava ile doğrudan bir ilgileri olmadığını ve isimlerinin açıklanması halinde hedef gösterilebileceklerini ifade etti. SBF’in avukatları diğer iki kefilin henüz kefalet belgesini imzalamadıklarını ve son tarih olan 5 Ocak’a kadar beklediklerini dile getirdi. Ayrıca medyanın 12 Ocak tarihine kadar bu karara itiraz hakkı bulunduğu hatırlatıldı.

Sosyal medyada isimlerin saklı kalınması talebi oldukça yoğun eleştiriler aldı. Kefillerin kimliği hakkında üretilen spekülasyonlar sosyal paylaşım sitelerinde yatırımcılar arasında hızla yayıldı. Kimi kullanıcılar FTX’ten SBF’in tanıdığı iki üst düzey çalışan olabileceğini öne sürerken sıkı bir FTX destekçisi olan girişimci Kevin O’Leary‘nin kefillerden biri olabileceği ihtimali kullanıcılar tarafından göz ardı edilmedi. Kefiller hakkında ortaya atılan en ilginç iddia ise Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun (CZ) SBF’in kefillerinden biri olduğu iddiası oldu.

Yargıç Lewis Kaplan, bir sonraki duruşma tarihini 2 Ekim 2023 olarak belirledi

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!