Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED’den FTX Bağlantılı ABD’li Bankaya Yaptırım: Nedeni Kripto Paralar ve Coin Projesi!

İflas eden kripto para borsası FTX’in kurucusu Sam Bankamn-Fried’ın gizli kasası ABD’li banka Farmington Eyalet Bankası, FED’in dikkatinden kaçamadı.

ABD Merkez Bankası (FED) 17 Ağustos tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı bir gönderide, Farmington Eyalet Bankası’na karşı yaptırım kararı alarak tüm operasyonlarını durdurması yönünde emir verdiğini açıkladı. Kararın Farmington’ın dijital bankacılık ve kripto para faaliyetleri ile ilgili olduğu görüldü.

Merkez Bankası, Farmington’ın 2022 yılında iş planını denetçilere bir bildirimde bulunmadan ve onay almadan gerçekleştirdiği için bu cezaya çarptırıldığını bildirdi. FED, operasyon kapatma kararı kapsamında mevduat sahiplerine ait varlıkların ve Mevduat Sigorta Fonu’nun korunacağını belirtti.

FED ayrıca söz konusu kripto para faaliyetleri konusunda Farmington’ın bir üçüncü taraf ile bağlayıcı olmayan bir anlaşmaya imza attığını ve anlaşma kapsamında bu tarafın kendi stablecoin’ini halka arz edebilmesi için gerekli altyapıyı hazırlama yolunda birlikte çalışma taahhüdünde bulunmasını işaret etti. Verilen bilgilere göre Farmington bu anlaşma kapsamında, stablecoin’e ait basım ve yakım ücretlerinin %50’sini alma hakkı kazanmıştı.

Uygulanan yaptırım kapsamında ayrıca banka ve bağlı bulunduğu holding FBH Corporation’ın temettü veya sermaye dağıtımı yapması, nakit varlıklarını tüketmesi ve denetçilerinden onay almadan belirli faaliyetlerde bulunması yasaklandı.

Banka, dijital bankacılık hizmetlerine veya dijital varlıklara odaklanan bir strateji benimsemeden ya da genel kamuoyuna dijital bir bankacılık hizmeti sunmadan önce ABD Merkez Bankası’ndan (FED) veya Federal Rezerv Kurulu’ndan onay almak zorundadır.

SBF’in gizli kasasıydı

Farmington SBF’in onları keşfetmesinden önce 3 çalışanı bulunan ve net olarak 5,6 milyon dolarlık değere sahip ABD’nin en küçük 26. bankasıydı. Ancak daha sonrasında FTX kurucusu, bu bankayı keşfetti ve şahsi servetinden 50 milyon dolarlık bir meblağı Farmington’a mevduat olarak yatırdı. Bununla da kalmayan SBF, Alameda Research üzerinden bankaya 11,5 milyon dolar değerinde yatırım yapılmasını sağladı.

Farmington Eyalet Bankası net değerinin iki katından fazla yatırım alınca hızlı bir dönüşüm geçirdi. İsmini Moonstone olarak değiştiren banka, kredi kartı ve mobil bankacılık hizmetleri dahi sunmaya başladı.

Bankanın “Moonstone” deneyimi ise 18 Ocak tarihine kadar devam etti. Bu tarihte banka yaptığı bir açıklamada, kripto para piyasasında baş gösteren likidite krizleri ve skandallar göz önünde bulundurulduğuna köklerine dönmenin en iyi seçenek olduğuna karar verdiklerini açıklayarak yeniden Farmington Eyalet Bankası oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!