Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Federated Investors: “Blockchain Gelecek Sanayi Devrimine Öncülük Edecek”

Finansal hizmetler şirketi Federated Investors‘ın başkan yardımcısı Steve Chiavarone geçtiğimiz günlerde CNBC‘de Blockchain üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. Blockchain teknolojisinin ekonomik büyümenin en büyük faktörü olduğunu belirterek aynı zamanda gelecek sanayi devrimine öncülük edecek olan 5 önemli teknolojiden biri olduğuna inandığını söyledi.

Blockchain’in Ekonomik Büyümeye Etkisi

Blockchain’in gelecekte ekonomik büyüme için önemli bir faktör olup olmayacağına dair yöneltilen bir soruya ise Chiavarone, Blockchain’in sunmakta olduğu otomasyon ve etkinliği arttırma özelliklerinin altını çizerek şunları söyledi:

“Şirketlerin gözünden bu gelişmeye baktığımızda, bu teknoloji oldukça pahalı olan ve ekstra zaman ve evrak işi çıkartan mutabakat bölümünü daha anlık bir şekilde teyit sağlayan bir sistem ile değiştirmekte.”

Sözlerine şu şekilde devam eden Chiavarone:

“Şirketler bu sayede daha etkin tedarik zincirlerine sahip olabilecekler. Bu sayede evrak işlerinden ve aracılardan oluşan ofis masraflarının önüne geçebilmekte. Bu teknoloji şirketlere daha akışkan bir şekilde işlem imkanı vermekte ve işlemler arasında ortaya çıkan masrafları kesmelerini sağlamakta.”

Ek olarak tedarik zinciri kullanan bütün şirketlerin Blockchain teknolojisinden faydalanabileceğini de sözlerine ekledi.

Gelecek Sanayi Devrimine Şekil Verebilir

Chiavarone, Blockchain’i gelecekte bir sanayi devrimine şekil verecek 5 önemli teknolojiden biri olacağına inandığını söylemekte. Bahsetmiş olduğu bu 5 önemli teknoloji Blockchain‘in yanı sıra otomasyon, robot teknolojisi, yapay zeka ve Internet of Things (Nesnelerin interneti) bulunmakta.

Röportajda sorulan bir sonraki soru ise yatırımcıların bu teknolojinin meyvelerinden faydalanmak için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği üzerine soruldu. Soruda yatırımcıların basit bir şekilde sadece Bitcoin satın almaları mı gerektiği yoksa Bitcoin’in altında yatan Blockchain teknolojisini kullanan şirketlere bir odaklanmaları gerektiği soruldu. Chiavarone ise, birçok insanın ilk başta Bitcoin’e yöneldiğinden bahsetti fakat bu teknolojiye destek vermek isteyen kişilerin aynı zamanda Blockchain üzerinde teknolojiler üretmekte olan şirketlerinde iyi birer seçenek olabileceğini söyledi. Buna  örnek olarak ise Nvidia ve Intel‘in “enable blockchain verification” (kripto para madenciliği için bir nod) yani Blockchain’in onaylanmasına olanak sağlayan teknolojiler üreten şirketleri gösterdi.

Aynı zamanda ABD’de Bank of America gibi birçok büyük bankanın da Blockchain’e ilgi duyduğunu ve bu teknoloji için ciddi yatırımlar yaptığından bahsetti. Chivarone, birçok bankanın Davos zirvesinde Blockchain alanına yatırım yaptıkları konusunda iddialarda bulunmaya başladıklarını söyledi. Bu iddiaların doğru olması oldukça muhtemel olmakta çünkü geçtiğimiz Şubat ayında Bank of America’nın hali hazırda 45 adet kripto ile alakalı patent başvuru formunun olduğundan bahsetmiştik.

Her ne kadar Chiavarone olabildiğince koinlerden bahsetmekten kaçınmaya çalışsa da kripto para birimleri, Blockchain ekosisteminin önemli bir parçası olmakta.

Bu hafta gerçekleşen bir başka olumlu açıklama ise risk sermayedarı ve Union Square Capital‘ın kurucularından olan Fred Wilson‘ın kripto paralar ve Blockchain üzerine yazmış olduğu bir blog yazısından gelmekte. Wilson, Warren Buffet tarafından gerçekleştirilen Bitcoin karşıtı açıklamaya cevap olarak kripto para birimlerinin nasıl küresel, merkeziyetsiz bir teknoloji altyapısı oluşturmaya yardımcı olabileceğinden bahsetmişti.

“İnternet protokollerini temel alarak üzerine kurulan bu yeni teknoloji altyapısına güç veren yakıt kripto para birimleri olmakta.”

Wilson, Blockchain üzerinde gerçekleştirilen smart contract‘ların bu zamana dek Kripto alanında gördüğümüz en önemli yenilik olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment