Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED’in 100 Baz Puan Artıracağı Ön Görülmeye Başlandı: Bitcoin’de Ne Olmuştu? Neler Olabilir?

ABD’de enflasyon verileri, 3 ay üst üste beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artırımına devam edeceği düşünülüyor.

13 Temmuz TSİ 15.30’da açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde geldi. Yıllık bazda %8,8 olarak beklenen enflasyon, %9,1 olarak açıklandı ve piyasalarda sert düşüşe neden oldu.

Geçtiğimiz ay da enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin bir sonucu olarak faiz artırımını giderek yükselten FED’in veriler açıklanmadan önce faizi 50 baz puan yükseltmesi bekleniyordu. Ancak verilerin ardından birçok finans firması beklentilerini 75 baz puan olarak güncellemişti ve FED, 75 baz puanlık artış gerçekleştirmişti.

Bu ay ise faiz oranının 75 baz puan artış göstereceğini düşünen büyük bir çoğunluk bulunuyordu. Ancak dün açıklanan verilerin yüksek olması birçok finans şirketinin beklentilerini güncellemesine yol açtı.

Chicago Ticaret Borsası’nın (CME) sitesinde yer alan verilere göre FED’in temmuz ayında faizi 75 baz puan artırma olasılığı %19,1, 100 baz puan artırma olasılığı ise %80,9 olarak bulunuyor.

Ancak Fed Başkanı Powell geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, enflasyona karşı temmuz ayında 50 veya 75 baz puanlık faiz artırımına gidilebileceğini söylemişti.

15 Haziran tarihinde FED açıklama yaptığında Bitcoin fiyatında ne olmuştu?

Açıklandığı tarihten itibaren bir yükseliş yaşayan Bitcoin, 23.000 dolar seviyelerine kadar yükselmesinin ardından 2-3 gün içerisinde şu anki dip seviyesi olan 17.500 dolarlara kadar gerilemişti. Birçok insan bu ay açıklanacak faiz oranına kadar yükseliş bekliyordu ancak beklenen olmadı ve Bitcoin sadece 22 bin dolar seviyelerine kadar yükselebildi. Yazım esnasında Bitcoin, 20000 dolar seviyelerinde bulunuyor.

4 Mayıs tarihinde FED açıklama yaptığında Bitcoin fiyatında ne olmuştu?

Halihazırda bir düşüş trendinde olan Bitcoin, faiz açıklamasına yaklaşırken ve açıklanma sırasında yükseliş yaşadı ve 40000 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Birkaç saat bu seviyelerde seyreden Bitcoin’in faiz oranından çok fazla etkilenmediği düşünülmüştü ancak 2-3 gün içerisinde büyük bir düşüş yaşadı ve 25 bin dolar seviyelerine kadar geriledi. Daha sonrasında 32 bin dolar seviyelerine kadar tekrar yükselse de şu an bulunduğumuz 20 bin dolar seviyelerine geldi.

Birçok uzman ve analist 27 Temmuz tarihinde açıklanacak faiz oranlarının tekrar düşüş getireceğini düşünüyor. Ancak belirli bir kısım ise en kötü senaryoya karşı Bitcoin’in zaten fiyatlamasını yaptığını artık düşüş gelmesinin zor olduğunu belirtiyor. Ayrıca FED açıklamasının ardından ilk başta fiyatta yaşanan yükselişinde bu nedenle olduğu düşünülüyor.

  • İçerikte yer alan veriler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!