Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed’in Faiz Kararı Hakkında Beklentiler ve Geçmişten Örnekler: Piyasanın Yönü Buna Mı Bağlı?

ABD Merkez Bankası (FED) bugün TSİ 21.00’de faiz kararını açıklayacak. Sizler için piyasaların beklentilerini ve Fed’in geçmiş kararları doğrultusunda Bitcoin’de (BTC) neler yaşandığını inceledik.

Fed,15 Haziran tarihli toplantısında 50 baz puan beklentilerinin aksine 75 baz puanlık faiz artışı açıklamıştı.

Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte merkez bankası 15 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, 75 baz puanlık artış gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Faiz oranının açıklanmasının ardından Bitcoin’de volatil hareketler gözlemlendi. Açıklama esnasında ilk olarak düşüş yaşayarak tepki veren Bitcoin ardından yaklaşık 3 saat boyunca yükseliş performansı göstermişti. Ancak piyasa yönünü bu 3 saatin ardından belli etti ve Bitcoin’de %20’ye yakın düşüş gerçekleşti.

Birçok yorumcu ve analist, piyasanın 50 baz puanlık faiz artışını fiyatladığını bu sebeple düşüşün devam ettiğini söylemişti.

Fed, 27 Temmuz toplantısında beklentileri karşılayarak 75 baz puanlık faiz artışı açıklamıştı.27 Temmuz tarihinde gün boyunca yükselişini sürdüren Bitcoin, açıklamanın ardından sert bir şekilde yukarı yönlü hareketlerine devam etti. Piyasanın 75 baz puanlık beklentiyi fiyatladığını düşünen birçok yatırımcının, 100 baz puanlık bir faiz artışı gelmediği için Bitcoin’de alım yaptığı düşünülüyor.

2 Aylık Aranın Ardından Fed Faiz Kararını Açıklayacak: Beklentiler ne yönde?

ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından piyasada 100 baz puan bekleyen yatırımcı sayısında bir hayli artış yaşandı. 13 Eylül tarihinde açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gelince yatırımcılar faiz artışının agresifleşeceğini düşünerek hem kripto para piyasasından hem de geleneksel piyasalardan para çıkışı gerçekleştirdi.

Enflasyon verisinin açıklandığı esnada 22.800 dolar seviyelerinden işlem gören Bitcoin, yazım esnasında 19.250 dolardan işlem görüyor.

Vadeli işlem piyasası Chicago Mercantile Exchange (CME) Group’un, %82 oranında 75, %18 oranında ise 100 baz puan beklentisi bulunurken 50 baz puana dair hiç beklentisi bulunmuyor. Dünyanın en büyük bankalarından Citigroup ve Nomura ise 100 baz puan faiz artışı bekliyor. 

Piyasanın 75 baz puanlık beklentisi ağır bastığından Bitcoin’in bu faiz artışına göre fiyatlandığı düşünülüyor. Birçok piyasaya yorumcusu tarafından 100 baz puan gelmesi durumunda Bitcoin’in yeni dipler arayacağı öne sürülüyor. 75 ya da 50 baz puan gelmesi durumunda ise Bitcoin’in bu seviyeleri dip yapıp yeni yükselişler göstermesi muhtemel senaryoda yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!