Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fenerbahçe Token Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fenerbahçe Spor Kulübü ile Paribu iş birliğiyle geliştirilen Fenerbahçe Token, 9 Ağustos’ta düzenlenen ön satışın ardından 13 Ağustos’ta piyasaya giriş yaptı. Aynı hafta içerisinde tokenın whitepaper’ı da yayımlandı.

Ön satışı sadece 1,5 saat içerisinde tamamlanan Fenerbahçe Token; Fenerbahçe’nin Paribu ve Paribu’nun iştiraki olan Stoken Finansal Teknolojiler A.Ş. ile yaptığı sözleşme sonucunda ortaya çıktı.

Kulübün başkanı Ali Koç, hafta başı düzenlenen basın konferansında bu tokenı geliştirmeden önce 12 farklı şirketle görüştüklerini belirtip, ortak olarak neden Paribu’yu seçtiklerini şöyle açıkladı:

“Teklifi yapan tokenın nerede listeleneceği, ne kadar kullanıcıya ulaştırılabileceği, kurumun mali yapısı ve güvenilirliği, bu satış sürecini kaldırabilecek teknik altyapıya sahip olup olmadığı gibi kriterleri göz önünde bulundurarak bir karar aldık.”

Kulübün toplam hasılatı 436 milyon lira oldu

Fenerbahçe Token; pazartesi günü iki farklı seçenekle ön satışa açıldı. Paribu tarafından paylaşılan sayılara göre Seçenek 2 için ayrılan ve tanesi 30 liradan satılan 500.000 tane token, 30 saniyeden kısa bir süre içerisinde tükendi. Seçenek 1’de yer alan ve 15’er liradan satılan 20 milyon tokenın tükenmesi ise 1,5 saat sürdü.

Token ön satış tamamlandıktan sonra Paribu’da saat 14:00’te Türk lirası paritesi ile listelendi. İlk işlem fiyatı 32 lira olan Fenerbahçe Token’ın değeri 160 liraya kadar çıktı, bu sırada 3,5 saat içinde 150 milyon dolar ticaret hacmi oluştu.

Kulübün bu süreç boyunca toplamda 436 milyon liralık hasılat elde ettiği belirtiliyor.

Fenerbahçe Token ne işe yarayacak?

Türkiye’deki ve dünyadaki diğer taraftar tokenları gibi Fenerbahçe Token de taraftarlara kulüple dijital ortamda etkileşime girme imkanı tanıyor.

Token sahipleri, Fenerbahçe’nin kendi mecraları üzerinden düzenleyeceği anket ve oylamalara katılabilecek, sunacağı ödülleri kazanabilecekler.

Bu kapsamda taraftarlar için özel etkinliklerin düzenleneceği, kulüp tesisleri içerisinde Fenerbahçe Token sahiplerine özel alanların oluşturulacağı, yine token sahiplerinin sporcular ve camianın önde gelenleri ile buluşup/etkileşime girebileceği ve özel günlere katılabileceği açıklandı.

Fenerbahçe Token’ın taraftar özelindeki kullanım alanları, kulüp tarafından şöyle sıralanıyor:

  • Tahsis edilmiş her iki tesiste de yer alacak özel localarda maç izleme imkânı,

  • Özel ağırlama paketleri ile maç izleme imkânı,

  • Özel kurgulanmış stat turuna katılım,

  • Özel kurgulanmış tesis turuna katılım,

  • Antrenman izleme ve takım ile tanışma,

  • Deplasman maçlarında takım ile seyahat etme,

  • Öncelikli bilet alım hakları,

  • Özel tribünde maç izleme imkânı,

  • Kulüp başkanı, yönetim kurulu, sporcular ile tanışma,

  • İmza törenlerine katılım,

  • Yapılacak anketlere katılarak kararlara etki etme,

  • Tesislerde özel alanlara verilecek isimler,

  • Stadyum veya tesislerde sergilenecek görseller,

  • Maç ve ısınma sırasında kullanılacak müzikler,

  • Forma tasarımı,

  • Fenerium’da satılacak ürünler/tasarımlar ve

  • Yapılacak özel etkinliklerin içerikleri.

Akıllı sözleşmesini açıkladılar mı?

Fenerbahçe Token; Ethereum blockchainindeki kısaca ERC-20 olarak bilinen standartlar ile geliştirildi.

O da, diğer ERC-20 tokenları gibi Ethereum altyapısını destekleyen her türlü çevrim içi/çevrim dışı kripto para cüzdanında saklanabiliyor, diğer tokenlar ile uyumlu bir şekilde çalışabiliyor.

Fenerbahçe Token’ın sözleşmesini, bu tokenı tutan cüzdan adreslerini de yine Etherscan üzerinden incelemek, hatta denetlemek mümkün.

Tokenın ekonomisine genel bir bakış

Altyapısını kullandığı Ethereum’un kendi kripto parasından farklı olarak, Fenerbahçe Token’ın 190.700.000’lük bir maksimum arzı bulunuyor.

Kulüp bunun %61,35’ine denk gelen 117.000.000’luk kısmını hazineye, %15’ine denk gelen kısmını özel/ön satış sürecine, %13,63’üne denk gelen26.000.000’unu pazarlamaya, %10’una karşılık gelen 19.070.000’ini ise teknolojiye ayırdı.

Güncel Etherscan verilerine göre dolaşımda 28.630.000 tane Fenerbahçe Token bulunuyor. Pazarlama ve teknoloji bölümlerine ayrılmış tokenlar, her biri eşit miktarlarda olacak şekilde 48’er seferde dağıtılacak ve son dağıtım, Aralık 2025’de gerçekleşecek.

Hazineye ayrılmış olan 117.000.000 tane tokenın ise gelecek 25 yıla yayılacak şekilde piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bunların dağıtımı her yılın nisan ayında eşit miktarlarda olacak şekilde yapılacak ve kilitleri 2046’ya kadar açılmaya devam edecek.

Bu haliyle; 2025’in sonuna gelindiğinde dolaşımda 92.420.000; 2046’ya gelindiğinde maksimum 190.700.000 tane token olması bekleniyor. Bu sistemle Fenerbahçe Token’ın enflasyon oranı 2026-2046 tarihleri arasında maksimum %5,06’dan %2,52’ye düşecek, bunun ardından %0 olacak.

FenerbahceToken-koin-bulteni

Fakat kulüp, bu sayıyı maksimum seviyeye kadar çıkarmayı planlamıyor. Fenerbahçe Tokenların bir kısmını onları yakma (burn) yoluyla arzdan çıkarmayı planlayan kulüp, dolaşımdaki toplam Fenerbahçe Token miktarının 100 milyon adede kadar düşebileceğini belirtiyor.

Fenerbahçe’nin yakım planı (Fenerbahçe Token whitepaper)

Görsel: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Paribu CEO’su Yasin Oral (Koin Bülteni arşivi)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!