Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fidye Virüsleri Azalırken Kripto Para Hırsızlıkları Çoğalıyor

Biri Rusya biri ABD merkezli olmak üzere siber güvenlik alanın en önde gelen iki şirketi yaptıkları yeni bir araştırmanın sonuçlarını yayınladılar ve yapılan bu araştırmaya göre kötü amaçlı yazılım dünyasında fidye virüslerinin yerini artık kripto para hırsızlıkları aldı.

Merkezi Moskova’da bulunan siber güvenlik firmalarından Kaspersky Lab yakın zamanda yaptığı bir araştırma doğrultusunda kripto para hırsızlıklarında ciddi bir artış yaşandığını ve bu yönde yapılan saldırıların 2018 yılı itibariyle fidye virüslerinin tahtını aldığını belirtmişti. Firmanın verilerine göre fidye virüsünden etkilenen kişi sayısında çok ciddi bir düşüş yaşandı. 2016-2017 yılları arasında 1 milyon 152 bin kişi bu tarz virüslerden etkilenirken bu sayı 2017-2018 döneminde 751 bine kadar geriledi. Aynı zaman aralıklarında kripto para hırsızlığına baktığımızda ise sayının 1 milyon 900 binden 2 milyon 700 bine yükseldiğini görüyoruz.

Kaspersky‘nin araştırmacıları tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“İşinin ehli kripto para madencileri kişisel ve şirket bilgisayarlarına, cihazlarına sızarak ve bu cihazların gücünden faydalanıp hırsızların cebini kripto parayla doldurarak fidye virüslerinin yerini aldılar. Fidye virüsleri kurbanlarının doğrudan karşısına çıkıp onları korkutuyor ancak kripto para madencileri gizli kalabiliyorlar. Bu madenciler işe ne kadar emek harcarlarsa suçlular o kadar kar elde ediyorlar ve bunun bir sonucu olarak kullanıcılar bu saldırıları fark edemeyebiliyor.”

Kaspersky’nin bundan birkaç gün önce yayınladığı bu araştırma sonuçları yine siber güvenlik alanında çalışmalar yürüten farklı bir şirket tarafından pekiştirildi. Kripto para sektörünün en popüler isimlerinden olan John McAfee’nin şirketi McAfee Labs de konu hakkında bir araştırma yürüttü ve kripto para madenciliği üzerinden hırsızlık yapmanın diğer siber suçlara kıyasla çok daha basit olduğunu belirtti.

Kripto Para Hırsızlığı Daha Basit

Merkezi Kaliforniya’da bulunan siber güvenlik firmalarından McAfee Labs de fidye virüslerinin tahtını artık kripto para hırsızlıklarının aldığını belirtiyor. McAfee firması tarafından yapılan araştırmaya göre 2017 sonunda ve 2018 sonunda yapılmış kripto para hırsızlıklarına bakıldığında yaşanan artış çok net bir şekilde görülebiliyor. McAfee’ye göre 2017 yılının sonunda bu gibi vakalardan 400 bin civarında kişi etkileniyordu ancak 2018 yılının başında bu sayı 2.9 milyona kadar çıktı ve bu da yüzde 629’luk bir artış yaşandığını gösteriyor. Yine McAfee tarafından yapılan araştırmaya göre yeni fidye virüslerinin sayılarında bir azalma görülüyor. Fidye virüslerinin sayısında 2018 yılının ilk çeyreği itibariyle yüzde 32’lik bir düşüş gözlemlemek mümkün.

McAfee araştırmacıları konuyla ilgili şöyle bir açıklama yayınladılar:

“Kripto para hırsızlığı yapmak veri hırsızlığı ve fidye virüsü gibi daha köklü siber suç faaliyetlerine kıyasla daha kolay, daha basit ve daha az riskli. Suçluların yapması gereken tek şey milyonlarca farklı sisteme giriş yapıp kurbanların sistemleri üzerinde kripto para madenciliği yaparak gelir elde etmek. İşin içinde herhangi bir aracı yok, herhangi bir sahtekarlık yok, acilen ödeme yapması gereken ve belki de ödeme yapmayı reddedecek bir kurban yok.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment