Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Politikacı Ron Paul: Kripto Paralar ve Değerli Metaller Bir Arada Kullanılabilir

Meşhur politikacılardan Ron Paul dünyanın şu anda merkezi ekonomi yüzünden yaşadığı problemlerden bahsettiği bir yazı yayınladı. Paul yayınladığı yazıda piyasa tekellerinin “ekonomiyi bozmalarını” engellemek için değerli metallerden ve kripto paralardan faydalanılabileceğini söylüyor.

Piyasa Hükümetten Güçlü

Ron Paul birkaç kez ABD başkanlığı için yarışmış ve diğer politikacılara göre epey sıra dışı yorumlar beyan etmiş bir isim. Mesela Paul Amerika’daki “Federal Rezerv’in kapatılması” gerektiğini ya da en kötü ihtimalle bu bankanın denetlenmesi gerektiğini düşünüyor. Paul ayrıca ABD dolarının bir an önce altın standardına yeniden dönüş yapması gerektiğini, “ABD’de gerçekten serbest bir piyasa olduğuna inanmanın da yanlış” olduğunu düşünüyor. Liberteryen bir isim olan Paul şu ana dek serbest piyasa alanında pek çok kişiye ilham vermiş ve pek çok kişinin hükümetin adımlarını sorgulamaya başlamasını sağlamıştı.

Paul Dolar İkilemi başlığı altında yayınladığı yeni yazısında günümüzdeki parasal sistemin ne kadar kötü olduğundan bahsediyor ve gittikçe güç kaybeden küresel ekonomiye karşı değerli metallerin ve kripto paraların kullanılabileceğini söylüyor.

“Ekonominin bir grup şahıs ve özel çıkarlar tarafından yönetildiğini” söyleyen Paul, bu kişilerin arasında hükümetin hem içinden hem dışından kişiler olduğunu ve hatta bu gruba merkezi planlamayı kontrol eden ‘Derin Devlet’in de dahil olduğunu belirtiyor ve şunu ekliyor:

“Piyasadaki güçlerin planlayıcılar tarafından sürekli olarak yapılan hatalara baş kaldırmalarını önlemek için ekonomiye hile hurda karıştırmak gerekiyor. Ancak bu aldatıcı politika yalnızca sınırlı bir süreliğine devam edebilir. Piyasa en sonunda hükümetin ekonomik gelişmeler üzerinde yaptığı manipülasyonlardan daha güçlü olduğunu kanıtlayacaktır.”

Kripto Paralar & Altın

Paul aynı zamanda gelecekte değerli metallerin mi yoksa kripto paraların mı mevcut sistemin yerini almaya daha uygun olduğu sorusuna da değiniyor. Paul’a göre bu soruyu cevaplamanın tek yolu piyasadaki insanların üstünden hükümet ve merkez banka baskısını kaldırarak özgür bir tercih hakkı sunmaktan geçiyor. Merkez bankalarının ve hükümetlerin talimatlarından kurtulan halk “kripto para kullanıp kullanmayacağına karar verebilir.” Eski ABD senatörlerinden Paul’a göre bu alanda başarılı olmak için güç kullanmaktan kaçınılmalı, hiçbir şekilde sahtekarlık yapılmamalı. Kripto paranın değerli metallerle rekabet edebilmesi için öncelikle halkın bu rekabete razı olması gerekiyor.

“Şu anki piyasada kripto paraların da değerli metallerin de hem avantajları hem dezavantajları kolaylıkla bulunabilir. En büyük zorluk ise hükümeti aradan çıkarmak olacak” diyen Paul “Blockchain teknolojisinden faydalanan kripto paraların altın standardıyla bir arada kullanılabileceklerini” ve insanların altın standardı ile kripto para arasında bir seçim yapmasına gerek kalmayacağını düşünüyor. Paul’a göre daha fazla verimlilik almak için belli başlı işlemler için farklı para birimleri kullanılabilir:

“Depolama ve hız gibi alanlardaki talepler, para birimi tercihinde önemli rol oynayabilirler. Merkezsiz defter teknolojisi dijital para sektörünün haricinde de kullanışlı olabilir. Altını ve kripto parayı bir araya getirmek insanları yepyeni bir para olgusuna alıştırmaya çalışmaktan çok daha kolay.”

Hükümetin Rolü

Paul’un yazısında her bir para biriminin farklı amaçlar için kullanılabileceği, bazı kripto paraların özellikle gizlilik alanında etkili olabileceği belirtiliyor. Paul’a göre şu anda dijital paranın önündeki en büyük engellerden biri bu tarz paraların iktisattaki ‘hesap birimi’ kavramına tam olarak uymuyor olmaları. Paul’a göre kullanılacak olan para birimi insanların güvenini kazanmalı ve parasal sistemde kullanılan birimin ‘gerçek bir değere’ sahip olması gerekiyor.

“Toplumun gelişme katederek tam anlamıyla özelleştirilmiş bir parasal sisteme kavuşabilmesi ve hükümet yetkililerinin gücünün dizginlenmesi için çok ciddi çaba sarf etmek gerekiyor” diyen Paul “medeniyeti geliştirmek için teknik bilimden faydalanabileceğimizi” düşünüyor ancak bizi geliştirecek olan çalışmaların herhangi birine ait olmaması gerektiğini belirtiyor. Paul’a göre tekerlek insanlık için çok önemli bir buluştu ve hiç kimse bu teknolojiyi fikri mülkiyet olarak almadı, satmadı:

“Piyasanın cevaplayabileceği tek soru Blockchain teknolojisinin yeni bir bilimsel buluş olup olmadığı ya da kriptografiyle birleşerek işlevli bir para birimi haline gelip gelemeyeceği. Bunların temelinde yatan soru şu: Ortaya çıkan her yeni para birimi somut bir şeyle desteklenmek zorunda mı?”

Ron Paul’un yazdığı Dolar İkilemi başlıklı yazının tamamını Mises.org adlı siteden okuyabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment