Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İki Haftada İki Kat Büyüdü: Filecoin Nedir?

Filecoin (FIL), aylık bazda gösterdiği artış ivmesini haftalık grafikte sürdürmeye devam ediyor. Peki Filecoin ve FIL token nedir?

Filecoin (FIL) fiyatı; aylık grafikte yüzde 53, iki haftalık grafikte yüzde 90, haftalık grafikte ise yüzde 73 oranında değer kazandı. FIL token, günlük bazda yüzde 34 oranında yükseldi. Token, 15 Ekim 2020’de gördüğü 208,95 dolar seviyesindeki ATH’den henüz uzak.

FIL, 4.1 milyar dolarlık piyasa değeriyle 22. sırada konumlanıyor. Tokenın günlük işlem hacmi 2.1 milyar dolar.

filecoin-fil
Kaynak

Filecoin ve FIL token nedir?

Açık kaynak kodlu ve merkeziyetsiz olan Filecoin; veri depolama ve pazaryeri olarak hizmet veren bir blockchain ağıdır. Kullanıcılar; video, dApps, kişisel veri, podcast, şirket bilgileri gibi birçok veriyi Filecoin ağında depolama imkanı bulur. Örneğin, Wikipedia veri tabanının bir kopyasının Filecoin ağında saklanacağı belirtiliyor.

IPFS protokolünü kullanan Filecoin, verilerin daha güvenli ve verimli bir şekilde saklanmasını hedefler. Ağ, aynı zamanda çok sayıda depolama alanından ve geliştiriciden oluşur.

Proof-of-work’ten farklı bir sistem kullanan Filecoin, madencilerinden işlem gücü yerine depolama alanı alır. Madenciler, yaptıkları işlemler karşılığında FIL token gibi ödüller kazanır. 

FIL token, ağa katılanların ürün ve hizmetlerde kullanımı için tasarlanmıştır. Topluluk temelli işlemlerde ve ödemelerde de FIL kullanılır. FIL tokenın toplam arzı 2 milyar olarak belirtilirken dolaşımdaki arz 57 milyon şeklindedir. FIL tokenı listeleyen borsalar arasında; Bitexen, Huobi, Binance, Coinbase Pro, OKEx, BKEK, Digifinex, Coinlist, Bitcoin.com, Kraken, Gemini, Bitfinex, Gate.io, KuCoin bulunur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!