Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Finansal İstikrar Kurulu Küresel Kripto Çerçevesini Tamamladı: Daha Sert Kurallar Çağrısı!

G20 ülkelerinin merkez bankaları ve finansal düzenleyicilerden oluşan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), küresel kripto çerçevesi için daha sert yaptırımlar içeren bir araştırma raporunu tamamladı.

ABD, Avrupa Birliği (AB), Çin ve İngiltere dahil olmak üzere yaklaşık 24 farklı yargı alanından düzenleyicileri bir araya getiren Finansal İstikrar Kurulu (FSB) kripto para piyasasına daha sert kurallar gözeten araştırma raporunu paylaştı. Kurul, endüstriye karşı küresel kripto çerçevesi kapsamında daha sert yaptırımlar uygulanması konusunda çağrıda bulundu. Çağrının temelinde 2022 yılında kripto para piyasasında yaşanan büyük iflaslar ve milyarlarca dolarlık zarar yer aldı.

Yatırımcıların kripto para sektöründen daha fazla zarar görmemesi için daha net adımlar atılması gerektiğini vurgulan FSB, sektörün tutarlı ve kapsamlı bir şekilde düzenlenmesini sağlamak için tavsiyeler de yayınladı.

FSB, daha sert küresel kuralların gerekçelerini sıralarken kripto odaklı bankaların yakın zamanda çöküşüne, FTX iflasına, stablecoin ihraççısı Circle’a ait USDC’nin iki ay önce kısa süreli de-peg olmasına ve Mayıs 2022’de TerraUSD’nin (UST) adeta çöküş yaşamasına atıfta bulundu.

Geçtiğimiz yıl yaşanan olaylar, kripto paraların ve ilgili aktörlerin içsel oynaklığını ve yapısal kırılganlıklarını gözler önüne serdi.

FSB Genel Sekreteri John Schindler global basına verdiği demeçte, oluşturulmaya çalışılan küresel çerçevenin kripto para sektörüne dair yeni bir kurallar kitabı anlamına gelmediğini uygulamadaki hedef noktasının geleneksel finansa benzer olduğunu dile getirdi:

Bu küresel çerçeve, kripto paralar için tamamen yeni bir düzenleyici kural kitabını yazmayı amaçlamıyor. Kripto para faaliyetleri, bazılarının bize inandırmak istediği gibi geleneksel finansal faaliyetlerden farklı değildir ve benzer kurallar uygulanmalıdır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!