Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Finlandiya’da Bitcoin’den Elde Ettiği Kârın Vergisini Ödemeyen Çok Sayıda Kişi Var

Finlandiya hükümeti, enteresan bir araştırma yaparak kripto paralar ve vergi konusunda tartışılacak bir rapor yayınladı.

Hükümetin vergi dairesinin yaptığı ve kendine has farklı yöntemler ile topladığı verileri içeren araştırmanın sonucuna göre ülkede kripto paralardan kazanç elde edip bunun vergisini ödemeyen kişi sayısının, geçtiğimiz yıla göre tam 10 katına çıktığı belirtildi.

Finlandiya Halkı, Bitcoin Vergisini Ödemiyor

Birçok Finlandiya vatandaşının, vergi dairesine verdikleri beyanlarda kripto paralardan elde ettikleri kazançları gizlediği belirtilirken; yerel basında çıkan haberlerde Finlandiya halkının kripto paralardan elde ettiği gelirin, geçen döneme kıyasla 10 kat fazla olduğu bilgisi de paylaşıldı.

Vergi dairesinin üst düzey yöneticilerinden olan Timo Puiro kripto paralardan kazanılan değerlerin vergi beyanında neredeyse hiç yer almadığını belirterek, şunları söyledi:

”Topladığımız bilgiler ile rakamları kıyasladığımızda birçok kişinin Bitcoin sayesinde elde ettiği kazançları bize beyan etmediği sonucuna vardık. Vergi Dairesi olarak biz bu verilere ulaşabiliyoruz ve yine farklı yollar kullanarak da ekstra bilgi topluyoruz.”

Yerel basında çıkan haberlerde Vergi Dairesi yetkililerinin tüm banka transferleri ve diğer verilere rahatça ulaşabildiği belirtilirken, bu sayede bu beyanları yapmayan kişileri de kolayca tespit ettiği belirtildi. Bilgileri karşılaştırdıklarında ise yetkililerin, beyanat vermeyen kişileri kolayca gördüğü kaydedildi.

Özellikle soğuk hava şartları ve düşük enerji maaliyeti ile Bitcoin madenciliğine hiç de yabancı olmayan bir ülke olan Finlandiya’da sektörün önde gelen madencilik firmalarından Bitfury’nin bir ofisi bulunuyor. Ülkede aynı zamanda birçok bireysel ve ufak çapta madencilik yapan kişi veya kurumun da bulunduğu belirtilirken ülkede aynı zamanda birçok kripto para ile alakalı girişim de mevcut.

Yetkililer Araştırmaya Devam Ediyor

Puiro daha önce de bu konu ile ilgili basına dert yanmıştı. Öyle ki, geçtiğimiz Aralık ayında konuşan deneyimli yönetici, birçok Fin vatandaşının yine beyan yapmadığından yakınmış ve hükümet olarak kripto para cüzdanlarını incelemeye aldıklarını belirtmişti. Puiro, o dönem yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti:

”Neredeyse hükümet olarak 10 binden fazla kripto para cüzdanı inceledik ve 500’den fazla kez bu incelemelerde vergilendirilebilir gelirler tespit ettik. Bu sebepten dolayı da Bitcoin ve diğer kripto paralardan elde edilen kazançları yüksek bir dikkatle takip ediyoruz ve bir şeylerin kaçırılmasını görmek istemiyoruz.”

Yine yapılan bazı araştırmaların sonuçlarını ortaya döken Puiro, Finlandiya’nın bu alanda lider ülkelerden biri olduğunu ve birçok farklı ülkenin yetkililerinin, konuyla ilgili kendilerinin görüşlerine başvurduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Aralık ayında yapılan araştırmada 500’den fazla kişinin kripto paralardan elde ettiği gelirlerinin beyanını yapmadığını belirten yerel basın; bu rakamın Nisan itibariyle 3 bin 300’e çıktığını ifade ederken, Finlandiya vatandaşlarının bu süre zarfında elde ettiği gelirin 100 milyon euro’yu aştığını kaydetti. Bu rakam göz önüne alındığında ise, hükümetin kaybı 30 milyon euro olarak görülüyor.

Bitcoin ile elde edilen kazançlar; Finlandiya’da sermaye geliri olarak değerlendirilirken, emlak ve kira gibi sektörlerden elde edilen kazançlarla bir tutuluyor.

2018 yılında bu gelirlerden alınan vergi ülkede 30 bin euro altı için yüzde 30, üstü için ise yüzde 34 olarak belirlenmişti.

Puiro son olarak kripto paralardan gelir elde eden vatandaşlarının bu gelirleri hükümete gönüllü olarak gelip bizzat bildirmesini umduğunu belirtirken, bunun yapılmaması durumunda yasal prosedürleri devreye sokacaklarını da belirterek, Finlandiya vatandaşlarına bir nevi göz dağı vermiş oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment