Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fitch Türkiye Depreminin Faturasını Açıkladı: 4 Milyar Doları Aşabilir

Dünyanın en büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Rating, Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremlerin mali faturasının 4 milyar doları aşabileceğini açıkladı.

Fitch Ratings Türkiye ve Suriye‘yi etkileyen depremlerin sigorta zararlarına yönelik yayımladığı raporda, dikkat çeken tahminlerde bulundu. Raporda, henüz enkaz raporlarının ve net kaybın netleşmediği belirtirken depremin faturasının 2 milyar doları geçmesinin beklendiği ve hatta zararın 4 milyar doları aşabileceği belirtildi.

Durum gelişmekte olduğu için sigortalanabilir kayıpları tahmin etmek zordur, ancak 2 milyar doları aşması ve 4 milyar doların üzerine ulaşması muhtemel görünmektedir.

Raporda ayrıca bölgelerdeki düşük sigorta kapsamı nedeniyle sigortalı kayıplarının “çok daha düşük” ve yaklaşık 1 milyar doları olduğuna değinildi.

Öte yandan her ne kadar Türkiye’de deprem sigortası zorunlu olsa da belirtilen bölgelerdeki konutların çoğunluğunun sigortasız “olabileceği” ifade edilirken sigortalanmış kayıpların büyük oranda telafi edilebileceği vurgulandı.

Ayrıca, deprem sigortası Türkiye’de teknik olarak zorunludur, ancak uygulamada çoğu zaman uygulanmamaktadır. Sonuç olarak, özellikle düşük hane halkı gelirlerinin satın alınabilirliği kısıtladığı bölgelerin çoğunda birçok konutlar sigortalanmamıştır. Sigortalı hasarların büyük çoğunluğu reasürans tarafından karşılanacaktır, ancak devredilen tutarın küresel reasürans piyasası bağlamında önemsiz olması muhtemeldir ve reasürörlerin reytingleri üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!