Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fon Kurtarma İşlemi Ethereum için ”Dönüm Noktası” Niteliğinde

Ethereum’un devam etmekte olan fon kurtarma işlemi tartışması için ‘doğru bir cevap’ bulunmamakta.

Bu sözler 4 Mayısta yapılan EDCON ethereum topluluğu konferansı esnasında, daha önceden Coinbase’de yazılım mühendisi ve Andreessen Horowitz kurumunda ortak konumunda olan Preethi Kasireddy tarafından dile getirildi. Tartışma geçenlerde yaşanan Parity fon dondurulması olayı sırasında kaybedilen varlıkların platforma geri döndürülmesi için hard fork’a gidilip gidilmemesi yönünde alevlendikçe, TruStory isimli blockchain şirketinin CEO’su ve kurucusu olan Kasireddy dinleyicilere, artık vakit ethereum topluluğunun topluluk olarak görmek istediği değerleri ortaya koymasının vaktidir, dedi.

Daha önce belirttiğimiz üzere, ikinci en değerli blockchain ağının, kullanıcılara bir kaç kaza ve hacklenme olayı nedeniyle dondurulan ve kaybedilen varlıklarını iade etmek için hard fork’a gidip gitmemesi tartışmaları ta Kasım ayından beri devam etmekteydi.

Parity fon dondurulması olayı hatalı kodlamalar yüzünden kullanıcıların ether kaybetmesine sebep olan tek örnek değil. MyEtherWallet ve Kraken de geçen sene içerisinde yüz binlerce dolar değerinde kullanıcı fonunu hatalı ethereum adres üreticisi yüzünden kaybetmişti.

Bu fon geri getirme tartışması ise, bir çok kullanıcının böyle bir olay istemediğini açıkça belirten açıklama yapmasına rağmen, geçen hafta içerisinde bazı geliştiricilerin topluluk tarafından herhangi bir fikir birliğine varılamaması durumunun bir bölünmeye neden olabileceği konusunda yaptığı uyarılar yüzünden gün yüzüne çıkmış gibi duruyor.

Konferansta konuşan Kasireddy tartışmanın her iki yüzünün de politik ve teknik inceliklerini anlatarak bir sonuca varmadan önce şu yorumda bulundu:

”Görünüşe göre bu konu hakkında kesin ve doğru bir yanıt yok çünkü eğer böyle bir cevap olmuş olsaydı çoktan bunu bulmuş ve yolumuza devam etmiş olurduk.”

Kasireddy’e göre, her görüşe has farklı bakış açıları da göz önüne alındığında, yapılan tartışmalar bütün tutumları kapsamayı hedeflememeli.

Kasireddy bu konu hakkında ”Biz şuan için herkese uyan tek ölçülük bir çözüm aramaktayız. Bunun mümkün olduğunu sanmıyorum.”

Bu bölücü fonları geri döndürme sıkıntısı bir çok geliştiricinin mevcut ethereum yönetim mekanizmasını tekrar gözden geçirmesine neden oldu. Aslında bir kaç geliştirici ve diğer ethereum hisse sahipleri konferanstan önce bir araya gelip ”kapalı kapılar ardında” platform ile alakadar kararların nasıl alınması gerektiğini tartıştılar.

Ancak Kasireddy bu fon kurtarma problemi için gereken etkin çözümün resmi bir yönetim yöntemi olamayabileceğinin de altını çizdi. Bunun yerine Kasireddy topluluğun doğru bir karara varmadan önce daha fazla ilerleme kaydetmek amacıyla hangi temel prensiplere bağlı kalması gerektiği konusunda bir karara varması gerektiğini belirtti.

Bu sebeple Kasireddy şunları belirtti:

”Bu aslında ethereum için çok kültürel temelli bir dönüm noktası çünkü vereceğimiz cevap paylaştığımız sosyal geleneklerin ve politik normların ne olduğu ile çok yakından ilişkili. Dürüst olmak ben bunların neler olduğunu bilmiyorum ve bu sebeple bu tartışmada böyle saplanıp kaldık.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment