Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, Bitcoin ve Blockchain’e Övgüler Yağdırdı

Bu hafta Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen ve kripto para piyasalarının tüm dikkatini üzerine verdiği G20 zirvesinde konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie, kripto paralar ve Bitcoin’in dünya ekonomisi üzerindeki muhtemel etkilerine değinen açıklamalar yaptı. Daha önce çıkan haberlerde, G20 zirvesinde kripto paralar ve Bitcoin’in konuşulması için, Almanya ile birlikte Fransa’nın ısrarcı olduğu biliniyordu.

Fransız bakan yaptığı açıklamada, ülkesi Fransa’nın aynı dünyanın diğer ülkeleri gibi kripto paraları düzenleme ve yasal bir zemine mümkün olduğunca oturtabilme noktasında çalışma yapacağını söylerken, Avrupa Birliği ülkelerine de, dijital ekonomide yaşanan gelişmelere öncülük edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Daha önce de belirtildiği üzre, G20 zirvesinde kripto paralar ile alakalı düzenlemeler ile ilgili atılması planlanan adımların bu yılın Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girmesi beklenirken, daha önce piyasada dönem dönem kaos yaratan kripto paralar toptan yasaklanacak fikri de yavaş yavaş tarihe gömülmeye başladı.

Le Marie, yaptığı açıklamasında diğer dünya liderleri ve mevkidaşlarının kaygılarını taşıdığını belirterek, kripto paraların kara para aklama, vergi kaçırma ve terör finansmanı gibi eylemlerde kullanımının mümkün olduğunu söylese de, Blockchain teknolojisine övgülerde bulunmayı ihmal etmedi.

Blockchain teknolojisi ve onun beraberinde getirdiği yeniliklerin ”Dünyadaki her ülke için” çok iyi sonuçlar doğuracağına inandığını belirten Le Marie, sistemin iyi yönlerinin ortaya çıkartılıp parlatılması için ise bu ürünlerin yasal zeminde düzenlenmesinin şart olduğunu ifade etti ve Avrupa’yı bu konuda öncü olmaya çağırdı.

Ayrıca, Brezilya basınında yer alan bir habere göre, Le Marie gelecekte merkez bankalarının kendi kripto paralarını çıkarmalarının ihtimal dahilinde olduğunu belirtti ancak, sistemin bu yöne evrilmesi için önce yasal düzenlemelerin gelmesini ve kabul görmesini şart koştu.

Merkez bankalarının kendi kripto paralarını çıkartabileceği yönünde Le Marie’nin yaptığı iddia edilen bu açıklamaların, bankacılık kanadında da yoğun ve ciddi bir heyecana yol açtığı; sektörün bu açıklamaları hayli olumlu karşıladığı da gelen haberler arasında.

Le Marie, Blockchain teknolojisi ve Bitcoin’in finansal yeniliklere öncülük edebilecek kapasitede olduğunu belirtirken, bu piyasanın mümkün olabilecek en iyi şekilde büyümesi için, kripto paraların önemli olduğunu ifade etti. Le Marie, sözlerine şu şekilde devam etti:

”Elbette ki kripto paraların ve onların taşıdığı değerlerin yeni ve enteresan bir durum olduğu gerçeğini kabul ediyoruz. Ve tabii ki, gerek Avrupa’da gerekse de tüm dünyada finansal ürünlerin gücüne güç, değerine değer katacak yetkinlikte olan Blockchain teknolojisinin yanında yer alıyor, onu destekliyoruz. Bu teknolojileri desteklemek ve teşvik etmekle birlikte, onlardan tüm toplumun en iyi şekilde faydalanması için de, biz liderler olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Bir kere, bu teknolojilerin yatırımcılar ve vatandaşlar için güvenilirliğini sağlamalı ve kontrol etmeliyiz. Bunu yaparken de, tartışmaya mahal bırakmayacak, keskin sınırlar çizmek zorundayız.”

Le Marie’nin açıklamaları, yine aynı zirvede konuşan İspanya Ekonomi Bakanı Roman Escolano Olivares ile de benzerlik gösteriyor. Buenos Aires’te konu ile ilgili konuşan Olivares de, kripto paraları global ekonomik sistem için bir tehdit olarak görmediğini belirtmiş ve Avrupa Birliği’nin, erken davranarak global çapta bir kripto para düzenleme anlaşmasını beklemek yerine, kendi sistemi ile harekete geçebileceğinin sinyallerini vermişti.

Le Marie, geçmiş dönemde de kripto paralar ve bunların düzenlenmesi ile ilgili açıklamalar yapmıştı. Örneğin, son olarak  bu yılın başında katıldığı bir etkinlikte, Fransız bakan şu cümleleri kurmuştu:

”Biz dengeli bir ekonomi istiyoruz. Yani, Bitcoin ve diğer kripto paraların spekülasyon ve manipülasyonlara hayli açık doğasının getireceği olumsuz sonuçlar ile karşılaşmak istemiyoruz. Kısa bir süre önce Fransa Merkez Bankası eski başkanı, sayın dostum Jean Pierre Landau’ya bu konuyu araştırması ve mümkün olan en güzel yasal çözümleri bizlere bulması için görev verdim.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment