Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Saga, Anonim Olmayan Stabil Kripto Para Çıkarıyor

İsviçreli kar amacı gütmeyen kuruluş SAGA Foundation, Perşembe günü bazı önemli akıl hocalarının da desteğiyle yeni bir anonim olmayan stabil kripto para (stablecoin) geliştirmekte olduklarını açıkladı.

Bu akıl hocaları kurulu JPMorgan Chase International başkanı Jacob Frenkel, Nobel Ekonomi ödüllü Myron Scholes, vadeli işlemlerde bir öncü olan CME başkanı Emeritus Leo Melamed ve Initiative for Cryprocurrencies and Contracts’in eş yöneticilerinden Cornell University’de Prof. Emin Gün Sirer‘i barındırıyor.

Saga ya da SGA ismi verilen koin, International Monetary Fund‘ın (IMF) 1969 yılında üye ülkelerin resmi rezervlerini küresel ticareti genişletmek amacı ile araç olarak kullanılabilmesi için oluşturduğu Special Drawing Rights‘ına (SDH) (Özel Çekme Hakları) sabitlenmiş çeşitli kısmi rezervler ile desteklenecek.

Yayımlanan white paper’lara göre platform, piyasayı düzenlemek için özellikle akıllı sözleşmeler kullanacak. Bu sözleşmeler talebi karşılamak için ihtiyaç duyulduğu üzere SGA tokenları üreterek fiyat kayması gösterdiğinde tokenları “yakacak” ya da yok edecek.

Dikkat çekici yeni bir işlevle de kullanıcılar tokenları birbirine değil iletişim ağına geri satacak.

White paper bunlara ek olarak likiditenin sağlanmasının zor olduğu zamanlarda bazı tokenların rezervde tutulacak fakat çoğunun yine de resmi para birimlerine çevrileceğini söylüyor.

Şirket açıklamalarında: “Bu yüzden rezerv, piyasa dalgalanmalarının etkisini kısıtlamak amacı ile bir “geçici bellek” görevi de görüyor.” diye de belirtti.

Sistemin bu para biriminin değer biriktirme ya da alım satım aracı olarak kullanılabilmesi için bir zemin hazırladığı da iddia edildi.

Saga yatırımcılarından Mangrove Capital Partners’ın CEO’su Mark Tluszc: “Saga, dijital para birimlerinin vade tarihlerinde bir kademe atlamayı yansıtacak,” açıklamalarında bulundu. “Var olan finansal sistemin maddi yararlarını dijital dünyanın potansiyeli ve ihtiyaçları ile birleştirmede bir ilk.”

Kuruluş, Saga tutucularını know your customer (KYC) (müşterini tanı) ve (anti-money laundering) (AML) (kara para aklama karşıtı) gibi İsviçre kanunu zorunluluklarına maruz bırakarak bazı kripto para birimlerinin teklif ettiği anonimliği ortadan kaldıracak.

Şirket, girişim sermayesinin ve koruma fonu yatırımcılarının yararına olacak bir ICO yaratmaktan kaçınıyor.

Mangrove Capital Partners’a ek olarak bir Amerikan girişim sermayesi firması olan Lightspeed de daha önceden Snapchat ile Ripple‘a yatırımlarda bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment