Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa Merkez Bankası Kripto Regülasyonlarındaki İki İlkesini Açıkladı

Fransa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Denis Beau, kripto varlık ve blockchain dünyasının hala tam anlamıyla olgunlaşmadığını fakat kripto paraların sahip olduğu potansiyelin göz ardı edilemeyeceğini açıkladı. Merkez Bankası, bu nedenle kripto para regülasyonlarında hem inovasyonu hem istikrarı gözeterek hareket edecek.

Fransa Merkez Bankasının salı günü düzenlediği webinarın açılış konuşması, Denis Beau tarafından yapıldı. Webinarda kripto varlıkların barındırdığı riskler, bunların nasıl regüle edileceği gibi konular tartışıldı.

Geleneksel paralar kadar etkili değil

Merkeziyetsiz yapıda olan kripto paralar, bu yönleriyle merkez bankalarının zıttı pozisyonda konumlanıyorlar. Fransa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, “yasal para birimlerinin yerini almak” için geliştirilen kripto paraların, bu hedefe ulaşamadığını söyledi.

Beau; kripto para fiyatlarındaki volatiliteye, işlem ücretlerine ve sürelerine, kripto paraların hem kullanıcı hem hizmet sağlayıcı açısından barındırdığı risklere değinerek bunların geleneksel para birimleri kadar etkili olmadığını dile getirdi.

Kripto paraların potansiyeline değindi

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’na göre bunlar, kripto paraları yok saymak için yeterli sebepler değil. Beau, hem kripto varlıkların hem bunların altında yatan blockchain teknolojisinin sahip olduğu “potansiyelin göz ardı edilemeyeceğini” söyledi:

“Kripto varlık ve blockchain ekosistemi hala olgunlaşmamış bir ekosistem. Bunun ne yönde, ne ölçekte büyüyeceğini öngörmek güç. Ama merkeziyetsiz finans alanında ortaya çıkan yeni kullanım alanları ve bu ekosistemin barındırdığı yaratıcılık; pek çok fırsata işaret ediyor.

Bu fırsatların, mevcut ödeme sistemlerini iyileştirmek için kullanılabileceği düşünülüyor. Beau, buna dayanarak, “Önümüzdeki en büyük zorluk, kripto paraların ve daha genel olarak merkeziyetsiz finansın ortaya çıkışının, finans sistemimizin verimliliğine ve güvenliğine katkıda bulunmasını sağlamak.” dedi.

Hem inovasyona hem istikrara destek

Fransa Merkez Bankasının, kripto paraları regüle ederken izleyeceği ilk ilkenin, “hem inovasyonu hem de finans sisteminin istikrarını destekleyecek denetim uygulamaları ve regülasyon çerçevesi oluşturmak” olduğu açıklandı.

Merkez Bankası Başkanı Yardımcısı; bu ekosistemin sağlıklı ve inovatif kalabilmesi için yasal kesinliği sağlamaya ve güven oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Merkez Bankasının bu ilke kapsamındaki hedeflerinden biri, “Avrupa’nın ödeme sistemini güçlendirebilecek, Avrupalı projeleri desteklemek” olacak.

Regülasyonlarda izlenecek bir diğer ilke, finansal sektördeki gelişmelere “dahil olmak”. Fransa Merkez Bankasının bu doğrultuda dijital merkez bankası paraları (CBDC) ile ilgili çalışmalarını sürdürdüğü ve dijital euroyla ilgili deneyler yürüttüğü belirtildi.

Fransa Merkez Bankası, 10 Haziran tarihli duyurusunda İsviçre Merkez Bankası ile Jura adlı ortak bir CBDC deneyi yürüteceğini açıkladı. Deneye Accenture, Credit Suisse, UBS gibi özel kuruluşlar da katılıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!