Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasası Fed Toplantısına Hazırlanıyor

Kripto para yatırımcıları, piyasada son günlerde görülen yükselişin ardından bugünkü Fed toplantısından çıkacak kararı bekliyorlar. Fed Başkanı Jerome Powell’in düzenleyeceği basın konferansı, bugün Türkiye saati ile 21:00’de başlayacak.

Bitcoin fiyatı, G7 zirvesinin geride bırakılmasının ve Elon Musk’ın açıklamalarının ardından 7 gün içinde 34.000 dolardan 41.000 dolara kadar yükseldi. CoinGecko’ya göre kripto para piyasasının toplam değeri, neredeyse 2 hafta sonra yeniden 1.7 trilyon doların üstünde ölçülüyor.

Fed toplantısı neden önemli?

  • Fed’in bugünkü toplantı sonrasında faiz oranını sabit tutması bekleniyor.

  • Yatırımcıların iki soruya yanıt bulmaya çalışacağı düşünülüyor: 1) Fed yetkilileri faiz oranlarının 2023’te mi yoksa 2024’te mi yükselmesini bekliyor? 2) Bu yılki ve önümüzdeki yılki enflasyon beklentisi ne?


  • Fed guvernör ve yöneticileri her yılın mart, haziran, eylül ve aralık aylarında ekonomik beklentilerini paylaşıyor.


  • Bu haftaki toplantıda, 18 Fed yetkilisinin beklentileri öğrenilecek.


  • Yetkililer; GSYİH, işsizlik oranı, enflasyon ve faiz oranları ile ilgili beklentilerini anonim şekilde paylaşacaklar.


  • Mart ayında düzenlenen toplantıda çoğu yetkilinin beklentisi, faiz oranlarının 2023’ün sonuna kadar sıfıra yakın düzeyde kalacağı yönündeydi. Bugünkü toplantı, bu beklentide bir değişiklik olup olmadığını gösterecek.

Uzman isimlerin beklentisi ne yönde?

Martta yapılan toplantı sonucunda 11 Fed yetkilisinin 2023’te bir faiz artışı beklemediği, 7’sinin ise beklediği öğrenilmişti. CNBC’nin haberine göre,

  • Bank of America stratejistleri; bu yılki ve önümüzdeki yılki enflasyon beklentilerinde artış öngörseler de faiz konusunda bir tavır değişikliği beklemiyorlar.

  • JPMorgan ekonomistlerine göre ise yetkililer fikir değişikliğine gidip, faiz için 2023’te bir artış öngörebilirler.


  • Ebury’nin kıdemli analisti Matthew Ryan da faiz beklentisinin, 2023 içerisinde artışı destekleyecek şekilde güncelleneceğini düşünüyor.

7.5 milyar dolarlık bir hedge fonu olan SkyBridge Capital’ın kıdemli portföy yöneticisi Troy Gayeski, Bloomberg’e verdiği demeçlerde Fed’in politikası hakkında konuştu ve şu açıklamada bulundu:

“Yakın zamanda kayda değer düzeylerde düzeltme yaşamış tüm itibari para alternatifleri, şu anki halleriyle para arzındaki artışın yavaşlamasını, arka arkaya rekor kırdıkları döneme kıyasla çok daha iyi karşılayabilecek durumdalar. […] Biz Bitcoin’de ve kripto paralarda kalmaya devam edeceğiz çünkü yolun hala yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!