Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa Merkez Bankası Başkanı Dijital Paraları Değerlendirdi

Fransa Merkez Bankası Başkanı özel şirketler tarafından geliştirilen dijital paralar hakkında konuştu.

Dijital Para Konusu

Reuters tarafından aktarılan bilgilere göre Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, dijital paralarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya genelinde dijital paralarla ilgilenen ülkelerin ve şirketlerin sayısı gitgide artıyor. Geçtiğimiz gün paylaştığımız bir yazıda her 10 merkez bankasından 3’ünün kendi dijital parasını geliştirmeyi düşündüğünü belirtmiştik.

Dijital para projeleri yalnızca merkez bankaları tarafından değil özel şirketler tarafından da geliştiriliyor. Özellikle Facebook gibi dev şirketlerin kendi dijital paralarını geliştirmeye başlamış olmaları pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Ancak Fransa Merkez Bankası Başkanı, Facebook gibi özel şirketler tarafından geliştirilen dijital paraları onaylamıyor.

Özel Şirket Karşıtı

Merkez Bankası Başkanı Villeroy de Galhau konu hakkında yaptığı açıklamalarda dijital paralara, hızla gelişen yeni teknolojilere değindi. Villeroy de Galhau ayrıca gitgide azalan nakit para kullanımına dikkat çekti ve şu yorumu yaptı:

Özellikle İsveç ve Hollanda gibi bazı Avrupa ülkelerinde nakit para kullanımının çok hızlı bir şekilde azaldığını görüyoruz. O yüzden İsveçliler ve Hollandalılar artık yine merkez bankası tarafından üretilen ve nakit parayla aynı özellikleri taşıyan bir dijital para geliştirme fikrini değerlendiriyorlar.

Villeroy de Galhau merkez bankaları tarafından geliştirilen dijital para projelerini genel olarak destekliyor gibi görünüyor. Öyle ki kendisinin açıklamalarına göre özellikle Avrupa’daki merkez bankalarının içinde yaşadığımız dijital çağa kesinlikle ayak uydurmaları gerekiyor. Ancak kendisi merkez bankaları tarafından değil de özel şirketler tarafından geliştirilen dijital paraları desteklemiyor.

Facebook gibi şirketler tarafından geliştirilen dijital paralar hakkında konuşan Fransa Merkez Bankası Başkanı şunları söyledi:

Bir para birimi özel olamaz. Para egemenliğin göstergesi olan bir kamu malıdır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment