Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa Merkez Bankası: Finansal Kurumları Kripto Paradan Uzak Tutun

Fransa Merkez Bankası, bankalar ve diğer finansal kurumları kripto para sektöründen uzak tutmak istiyor.

Mart ayının başında yayınlanan bir rapora göre Fransa Bankası, sigorta şirketleri, bankalar ve güvence şirketlerini “kripto varlıklardan mevduat ve kredilerde yer almalarını” yasaklamayı öne sürdü. Aynı zamanda bütün kripto varlıkların topluma satışını yasaklayıp, bu konuda en yetkili ve bilgili kişilere saklamayı da önerdi.

Bu teknoloji hakkında bilgi veren ve sıkı düzenleyici kararlar hükmeden bu rapor, kripto paraların birer para birimini temsil etmediğini ve yasal olmadığını öne sürüyor.

Belge, onları bir para birimi yerine, siber saldırı, kara para aklama ve terörizm finansmanı aracı olarak görüyor.

Yazarlar, “Kripto varlıkların taşıdığı değer çok az.” diyor ve şöyle ekliyor:

“Kripto varlıkların büyük bir kısmının üretim araçlarının ve aktarımının temel özelliği olan anonimlik, bütün amaçların dışında suçlu amaçlar için kullanılma riskini artırıyor.”

Diğer eleştirilere de bakarak, rapor kripto varlıkların son zamanlarda değer kazanmasını da göz ardı ediyor.

Merkez bankasının önerisindeki düzenlemeler, kara para aklama ve terörizm finansmanı olmanın öncelik olduğunu belirtiyor. Bu da ancak Avrupa Birliği Dördüncü Kara Para Aklama Önleme Direktifini genişletmekle mümkün.

Toplumu Koruma

Aynı zamanda, yatırımcıların korunmasını ve siber riskleri ele alan endişelerini dile getirdi. Kripto para sektörünün faaliyetteki yükselişinin potansiyel olarak finansal piyasayı istikrarsızlaştırabileceği konusunda uyardı.

Raporda yer alan ilk öneri, gerçek ekonomi ve kripto varlıklar arasındaki hizmetleri düzenlemek oldu. Bu da kripto borsalarının ödeme hizmeti sağlayıcısı olarak görülüp, yasal gerektirmelere tabii tutulmaları anlamına geliyordu.

Banka kripto para yatırımlarına karşı sıkı gözetim uygulanması gerektiğini söyleyerek devam etti. Bankalar, sigorta şirketleri ve güven şirketlerinin bahsedilen kripto mevduat ve kredi işlemlerini ve tasarruf ürünleri ile ilgili pazarlama yasaklarını da dahil etti.

Ayrıca Fransa’nın borsa düzenleyicisi olan Autorite des Marches Financiers (AMF) şirketinin kripto para türevlerinin piyasaya sunulmaması önerisini de kabul etti.

Banka raporunu düzenleyicilere, kripto varlıklarını yönetebilmeleri için uluslararası seviyede düzenlemeler yapmalarını rica ederek sonlandırdı. Kurulacak düzenin eksik olmasının herhangi ulusal seviyede bir işlemin etkisini azaltabileceğini söyledi.

“Kripto varlıkların maddi olmayan yapısı ve sınır ötesi hizmetleri kolaylaştıran teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda, ulusal düzenlemelerin heterojenliği, eldeki riskleri kapsamlı bir şekilde denetlememizi engelleyebilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment