Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX Hacker’ı Duruşma Öncesi Ethereum’u Bitcoin’e Çeviriyor: Transferler Planlı Mı?

İflas eden kripto para borsası FTX’ten yüz milyonlarca dolar varlık çalan hacker, SBF’nin duruşması öncesi büyük transferler yaptı. 

FTX’ten 415 milyon dolar çalarak gündeme gelen saldırgan, geçtiğimiz hafta 8,4 milyon dolar değerinde 5.000 ETH’lik hamlesinin ardından fonları yine hareket ettirdi. On-chain analitik platformu Spot On Chain’in Twitter üzerinden paylaştığı verilere göre “0x3e9” adresine sahip FTX saldırganı, hafta sonu içerisinde 17,1 milyon dolar değerinde 10.000 ETH’yi transfer etti. Saldırgan daha sonra başka bir cüzdan aracılığıyla yaklaşık 2 defa 13 milyon dolar değerinde 7.500 ETH daha aktardı.

FTX iflasından kısa bir süre sonra Kasım 2022’de borsaya ait birçok cüzdanı boşaltan saldırgan böylece kısa süre içerisinde 51 milyon dolardan fazla değerde 30 bin ETH transferi yapmış oldu.

Saldırgan 10 bin ETH’lik transferinde 13 milyon dolar değerinde 7.749 ETH‘yi aklamak amacıyla cross-chain protokolü THORChain ve gizlilik sağlayıcı Railgun sözleşmelerine gönderirken 2500 ETH‘yi 27.281 dolar seviyesinden 153,4 BTC‘ye çevirdi.

Adresin 10 ay sonra aktifleşmesinin ardından büyük hareketliliğe ev sahipliği yaptığı belirtilirken THORChain’e yapılan transferlerin artabileceği gündeme geldi.

SBF duruşmasından kısa süre önce

Söz konusu hack saldırısının FTX iflasının hemen ardından gerçekleşmesi oldukça büyük dikkat çekmişti. ABD tarafından FTX kurucusu eski CEO’su Sam Bankman-Fried’a (SBF) yöneltilen dolandırıcılık, maddi ve komplo kurma suçları olmak üzere toplam 7 farklı suçlama bulunuyor.

SBF’nin bu davası 3 Ekim‘de jüri seçimiyle başlayacak, 4 Ekim’de ilk duruşma gerçekleşecek ve tahmini olarak 6 hafta sürecek. SBF, yöneltilen suçlamaları kabul etmedi ve suçlu bulunması halinde 115 yıl hapis cezası ile karşı kaşıya kalabilir.

Borsanın iflas etmesinde bütün sorumluluğun SBF‘ye ait olduğu düşünülürken dava duruşmasından kısa bir süre önce fonların hareket etmesi saldırının arkasında SBF’nin olma ihtimaline yönelik şüpheleri artırdı. Hack vakasının sorumluları arasında SBF ve bağlantılı kişiler tarafından yapıldığı ve bu işlemlerin planlı olduğu tahmin ediliyor.

CoinGecko verilerine göre Ethereum, yazım esnasında 1.731 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!