Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX kurucusu SBF’den Şok Açıklamalar: Alameda 10x Kaldıraçlı Long Pozisyon Açtı

İflas eden kripto para borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried, olayların perde arkası hakkında The New York Times’ın DealBook Zirvesi’nde konuştu.

İmparatorluğu bu ay olağanüstü bir şekilde çöken ve en az iki federal soruşturmaya yol açan kripto para milyarderi Sam Bankman-Fried,  The New York Times’ın DealBook Zirvesi’nde geniş kapsamlı bir röportaj verdi ve “çuvalladığını” söyledi. Cezai sorumluluk konusunda endişe duyup duymadığı sorulduğunda, Bankman-Fried adeta afalladı, duraksadı ve ardından konuşmaya başladı.

Kendimi ve geleceğimi düşünmemin bir yeri ve zamanı var. Bunun o zaman olduğunu sanmıyorum.

Bay Bankman-Fried, avukatlarının konuşma kararını desteklemediğini ancak röportaj için oturmaya karar verdiğini dile getirdi. “Konuşmak ve neler olduğunu açıklamak benim görevim” dedi. Yalan söylediği “zamanları bilmediğini”, ancak FTX’i heyecanlı göstermeye çalıştığını da sözlerine ekledi. “Bildiğim kadarıyla doğru söyledim” dedi.

Elimde kalan tek şey çalışan son bir kredi kartı

Kendisinin de “neredeyse hiçbir şeyi” olmadığını ve herhangi bir fon saklamadığını belirten SBF, çalışan son bir kredi kartıyla kaldığını söyledi. SBF getiğimiz günlerde hesabında son 100 bin dolarının kaldığını da başka bir röportajında belirtmişti.
İflas başvurusunun ardından FTX’ten şüpheli bir şekilde transfer edilen 515 milyon dolara ne olduğu sorulduğunda Bay Bankman-Fried, “varlıklara uygunsuz erişim” de dahil olmak üzere bir dizi olasılık listesi verdi.

Röportajı yöneten Andrew R. Sorkin SBF’ye temel ve basit bir soru yöneltti: Ne oldu?

Keşke farklı yapabilseydim dediğim şeyler var

FTX konusunda sorumluluğun farkında olduğunu ifade eden SBF, “açıkçası, pek çok hata yaptım ya da tekrar yapabilmek için her şeyimi verebileceğim şeyler yaptım” dedi. SBF, amacının hiçbir zaman dolandırıcılık olmadığını ve kriz patlak verene kadar bu denli büyük bir sorunun yaklaşmadığını söyledi.

Bir ay önce FTX’in beklentileri konusunda heyecanlıydım. Sürükleyici, büyüyen bir iş olarak görüyordum. Bu ay olanlar karşısında şok oldum.

SBF benden hayatımın tüm birikimini çaldı

Röportajın kritik anlarından biri ise Sorkin tarafından SBF’ye iletilen ve her şeyini FTX’de kaybettiğini anlatan bir kullanıcı mektubunun okunduğu sahneydi. Hayatının tüm birikimini kaybeden bir baba tarafından yazılan mektubun başlığı “Sam Bankman-Fried benden 2 milyon dolar çaldı” olarak atılmıştı.

Lütfen SBF’ye neden benim hayat birikimimi ve Alameda adlı hedge fonuna vermek üzere müşterilerinden 10 milyar dolar çalmaya karar verdiğini sorar mısın? Hedge fonunun neden uzun vadeli kaldıraç kullandığını sorabilir misin? Tüm bu paralar? Çocuklar için kibar olacağım. Lütfen ona olanların dolandırıcılık olduğunu düşünüp düşünmediğini sorun.

SBF: Evet, yani, olanlar için çok üzgünüm. Fakat bu mektubun yazarı eğer ABD kullanıcıysa, parasını çok büyük ihtimalle alabilecek. FTX.US finanse edildi ve para çekme işlemleri heran açılabilir.

Alameda 10x kaldıraçlı long pozisyon açtı

Alameda’nın bir türev platformu olarak pozisyon açtığını dile getiren SBF, bu pozisyonun 10x kaldıraca sahip olduğunu ve long (uzun) yönlü olduğunun altını çizdi. Kendisinin bu pozisyona dair veri erişimi konusunda sınırlı bir konumda olduğunu belirten eski CEO, müşterilerin aniden toplu bir şekilde para çekme talebinde bulunduğu güne kadar likidite ve söz konusu pozisyon hakkında bir endişesinin olmadığını söyledi.

Alameda’nın, sanırım 10x gibi bir kaldıracı vardı ve sahip olduğu pozisyonun varlıklarının 10 katı gibi bir şeye sahipti. Ardından kripto para piyasalarında art arda birkaç çöküş yaşandı o noktada yine de pozisyonları koruyacak likidite vardı. Fakat bu son yaşananlar, müşterilerin fonlarını çekmek için hücum etmesi, her şeye son noktayı koydu.

Sorkin tarafından “müşteri fonları ile Alameda’nın vadeli fonları karıştı mı?” sorusuna belirsizlikle yanıt veren SBF, fonları bilerek karıştırmadığını iddia etti. Kendisinin de bu durum karşısında şaşkınlık yaşadığını söyledi ve şu ifadeleri ekledi:

Alameda’nın pozisyonunun bu kadar büyük olması açıkçası beni şaşırttı, bu da benim tarafımdan başka bir gözetim başarısızlığına işaret ediyor. Ve bundan sorumlu olacak birini atamada başarısız oldum. Ama ben fonları karıştırmaya çalışmıyordum.

SBF, yaklaşan krizin çok geç farkında vardığını söylerken bunu oldukça büyük bir hata olarka nitelendirdi. Bu durumu “oldukça büyük bir dikkatsizlik” olara işaretleyen kurucu “Sanırım korkuyordum, çok fazla müdahil olma konusundaki çıkar çatışması nedeniyle gergindim.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!