Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX ve Alameda Başından Beri FTT’yi Manipüle Etti: Arzın Yüzde 86’sı Ellerindeydi

Veri ve analitik platformu Nansen, FTX’in likidite krizinin temellerinin 2021’de atılmış olabileceğine dikkat çekti. İddialara göre şirket Alameda Research ile beraber uzun bir süre FTT token’ın fiyatını manipüle etti.

Nansen 17 kasım tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı raporda, FTX’in Alameda Research ile arasındaki organik bağın sanılandan daha eskiye uzandığını öne sürdü. Ayrıca raporda şirketlerin, FTX’in yerel token’ı FTT’yi manipüle ettiği iddialarına da yer verildi.

Nansen, raporda on-chain verilerden yol çıkarak Alameda’yı 2019’da FTX için daha önceki likidite sağlayıcılarından biri olarak yerleştiren bir bir dizi cüzdan belirledi. FTT’nin arzındaki ilk 350 milyon token’ın 27 milyonunun ise Alameda’nın FTX’teki cüzdanlarına aktarıldığı iddia edildi. İki firmanın toplam arzın %86’sına hakim olduğu dolayısıyla piyasada çok az FTT bulunduğu verilerden yola çıkılarak ortaya koyuldu. Bu durum FTT’nin manipülasyona açık yapısını gözler önüne serdi.

Öte yandan FTT, 0,1 dolarlık halka arz fiyatından sonra 2021 boğa sezonunda hızla 84 dolara kadar yükseldi ancak Nansen, iki şirketin de piyasaları paniğe sürüklemeden ellerindeki varlıkları likite çeviremeyecekleri için FTT rezervlerini kredi almak için teminat olarak kullandıklarını tahmin etti.

Raporda, Eylül 2021’de Alameda Research ve yakın geçmişte para çekme işlemlerini durduran Genesis Global Trading arasında gerçekleşen 1,6 milyar dolar değerinde FTT alışverişine dikkat çekildi. Nansen’e göre asıl sorun Alameda ve FTX’in çektikleri kredileri FTT’nin fiyatını yükseltmek için doğal bir kaldıraç olarak kullanmalarıyla başladı.

Raporda, Haziran 2022’de yaşanan kripto çöküşünde ilk defa likidite krizi ile karşı karşıya gelen Alameda’nın içerisinde bulunduğu problemi çözmenin tek yolu FTT rezervlerini satmaları iken piyasa fiyatını düşürmeden bunu yapamayacaklarının farkına vardılar. Bu noktada Alameda’dan FTX’e gönderilen 4,4 milyar doların üzerinde değere sahip FTT’nin aslında FTX’ten Alameda’ya müşteri mevduatları kullanılarak yapılan bir likidite enjeksiyonuna işaret edebileceğine dikkat çekildi.

Nihayetinde Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun Binance rezervlerindeki FTT satmaya karar vermesi üzerine piyasada ortaya çıkan panik FTX ve FTT’den ani çıkışlara neden oldu ve FTX’in karşılık olarak saklaması gereken fonların yerinde olmadığı fark edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!