Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FTX ve Alameda Research Çöküşünden Hangi Şirketler Etkilendi: Tam Liste

FTX’in çöküşünün ardından birçok şirket şeffaflık sağlamak adına elinde FTT bulundurup bulundurmadıklarına dair açıklamalar yaptı. Her ne kadar önde gelen bazı borsalar bu çöküşten zararsız çıktıklarını belirtseler de bütün kripto para şirketleri o kadar şanslı değildi.

  • Sequoia Capital: Şirket tarafından yapılan açıklamada şirketin stake ederek elinde tuttuğu 214 milyon dolarlık FTT yatırımının tümünün tasfiye olduğu belirtildi. Şirket ettiği zararın toplam hacimlerinin küçük bir kısmını oluşturduğu için uzun vadeli bir soruna dönüşmeyeceğini belirtti.
  • Hodlnaut: Kripto para şirketi, FTX çöküşünden kötü yönde etkilendiğini açıkladı. Halihazırda zaten likidite problemleri yaşayan Hodlnaut FTX’de 13 milyon dolar bulundurduğunu ve şuan bu paraya erişim sağlayamadığını ifade etti. Mahkeme süreçleriyle uğraşan şirketin aldığı bu yeni hasar çöküşü hızlandırma potansiyeli taşıyabilir.
  • Amber Group: Hong Kong merkezli dijital varlık hizmet sağlayıcısı da çöküşten etkilenenler arasında yerini aldı. Şirket tarafından yapılan resmi duyuruda FTX borsasında varlık bulundurdukları açıklandı. Şirket FTX deki varlıklarının toplam bilançolarının %10’undan azına tekabül ettiğinin altını çizerken zarar eden tutara dair net veriler açıklanmadı.
  • Crypto.com: Şirket CEO’su Kris Marszalek tarafından yapılan açıklamada, borsanın FTX çöküşüne maruz kaldığını ama söz konusu miktarın “önemsiz” olduğunu belirtti. Açıklamaya göre Crypto.com’un FTX çöküşündeki toplam zararı sadece 10 milyon dolar değerinde.
  • Galaxy Digital: Mike Novograzt’ın CEO’su olduğu şirket, üçüncü çeyrek kazanç raporunda FTX çöküşüne 76,8 milyon dolar tutarında maruz kaldığını açıkladı. Şirkete göre bu varlıkların 47,5 milyon doları “geri çekilme sürecinde” ve işlemlerin tamamlanması bekleniyor.
  • Kraken: Kripto para borsası, ellerinde 9 bin adet FTX’in yerel token’ı FTT bulunduğunu açıkladı. FTT’yi soğuk cüzdanlarında tuttuğunu belirten borsa, vadeli ya da spot piyasalarında listeli olmayan bu varlık yüzünden herhangi bir maddi zarar yaşamadıklarının altını çizdi.
  • Multicoin Capital: Kripto girişim sermayesi şirketi, FTX krizinden önemli ölçüde etkilenen şirketler arasında yer aldı. Şirketin tüm fonunun %10’u FTX borsasındaki çöküşte içeride kaldı ve halen daha çekim süreci için bekletiliyorlar.
  • Genesis Trading: Şirket, çöküş esnasında FTX borsasında 175 milyon dolarlık varlıklarının içeride kaldığını açıkladı. Bununla birlikte, 8 Kasım günü piyasadaki dalgalanma esnasında teminat alım-satımı yapan şirket, bu işlemleri sebebiyle 7 milyon dolar ekstra zarar açıkladı.
  • Selini Capital: Bu çöküşten az bir zararla sıyrılan şirketler arasında yer aldı. Şirketin CEO’su Jordi Alexander tarafından yapılan açıklamada toplam varlıklarının %3’ünü temsil eden bir miktarın FTX’de bulunduğunu ve bu sürecin sonunda onları geri çekebileceklerine inandığını ifade etti. Öte yandan paralarını kurtaramamaları durumunda bunun “dünyanın sonu olmadığını” ifadelerine ekledi.
  • Wintermute: Yapılan açıklamada FTX’te sıkışmış fonları olduğunu söyledi, ancak miktarı açıklamadı. Yine de olumsuz yaklaşımda bulunmak istemeyen şirket, içeride kalan miktarın risk eşiklerinin altında olduğunu ve şuan için ciddi bir sorun teşkil etmediğini belirtti.
  • Softbank: Kripto para yatırımlarıyla tanınan teknoloji devi FTX çöküşünden etkilenenler arasında yer aldı. FTX ve FTT üzerinde yatırımları bulunan Sofbank söz konusu çöküş sırasında 100 milyon dolar kaybettiğini duyurdu. Şirket bu parayı tamamen zarar olarak yazacak ve bu meblağdan bundan sonra beklentisi olmayacak.
  • CoinShares: Kripto para yatırım şirketi, FTX çöküşü esnasında içeride 30,3 milyon dolarlık varlık tuttuklarını açıkladı. Şirket varlıklarının çekimi için işlem başlatmasına rağmen henüz FTX tarafından bir ödeme sağlanamadı.
  • Pantera Capital: Şirket ortağı Paul Veradittakit’in yaptığı açıklamaya göre FTX’in daha önce satın aldığı portföy şirketi Blockfolio’dan kaynaklı zarar ettiler.

Liste, FTX çöküşünden etkilenen şirketler tarafından açıklama geldikçe güncellenecektir…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!