Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fujitsu Ethereum Akıllı Kontratları İçin Yeni Bir Teknoloji Geliştiriyor

Japon teknoloji devi Fujitsu, Ethereum akıllı kontratlarındaki problemleri azaltmaya yardımcı olabilecek yeni bir teknolojiyi halka duyurdu.

Geçtiğimiz çarşamba günü yapılan açıklamada Fujitsu, yeni sistemin amacının Ethereum’un akıllı kontratlarının kaynak kodlarına bağlı olarak ortaya çıkan risklerin önlenmesini amaçladığını belirtti. Bu teknoloji aslına bakıldığında Blockchain doğrulamasına yardımcı olacak akıllı kontrat işlemlerini gerçekleştiren kaynakları sağlamayı amaçlıyor.

Akıllı kontratlar Ethereum’u, Bitcoin‘den ayıran en büyük özellik olarak öne çıkmakta. Bu akıllı kontratlar geliştiricilere, Ethereum Blockchain’inin üzerine otomatik olarak programlanmış komutları veya kontratları gerçekleştirecek uygulamalar yapmalarına izin vermekte.

Fakat Fujitsu, hali hazırda platform ile ilişkilendirilmiş 6 adet yaygın olarak rastlanan risk olduğunu belirtmekte. Her ne kadar şu anki teknoloji bu problemlerin büyük bir kısmını çözebilecek bir kapasiteye sahip olsa da kaynak kodlarını doğrulama da halen bir takım problemler ile karşılaşılmakta.

Fujitsu bu durumla alakalı olarak, blockchain üzerine dolaylı olarak birden fazla akıllı kontrat kurulmasına izin verilmesinin sistemin, programların sahip oldukları kaynak kodlarını belirtilen şekilde aynı amaç doğrultusunda doğru bir şekilde uygulamaya koyma konusunda bir risk doğurabileceğini söylüyor.

Bu amaç doğrultusunda Fujitsu Laboratuvarları ve ARGE merkezinin ortak çalışmaları sonucunda kurulan bu yeni sistem sayesinde Ethereum dilinin kötüye kullanılmasına ve nihayetinde işlem başlangıç noktasının taklit edilmesine neden olabilecek kaynak kodları zafiyetlerinin geliştiricilere bildirileceğini belirtiyor.

Buna ek olarak Fujitsu’nun sahip olduğu bu iki departman, bu tip hataların (bug) kod içindeki yerini bulabilmeleri sayesinde yeni teknolojiler de üretebilecekler.

Öte yandan Fujitsu, kendisinin de üye olduğu blockchain birliğinin geliştirmiş olduğu bir tür blockchain sistemi olan “Hyperledger Fabric” teknolojisini ticarileştirebilmek için Blockchain araştırma ve geliştirme alanındaki çalışmalarına ağırlık vereceğini duyurdu. Projenin bitiş tarihi olarak ise 2018’in sonları gösterilmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment