Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’nın Ünlü Sosyal Medya Siteleri(VK) Kripto Paraya Sıcak Bakıyor

Rusya‘nın en çok ilgi gören sosyal medyalarından olan Vkontakte (VK) ve Odnoklassniki çok yakında reklamcılarından Bitcoin ve Bitcoin Cash türünden ödemeleri kabul edeceklerini duyurdu. Ayrıca bir başka kaynaktan alınan bir bilgiye göre bu şirketler, çalışanlarına maaşlarını kripto para birimi cinsinden alma hakkı vermeyi de düşünmekte.

Saint Petersburg merkezli Vkontakte, Eylül 2006 yılında hayata geçirilmişti. Aralık 2017 itibari ile ise 460 milyondan fazla kullanıcıya sahip olmakta. Kaliforniya merkezli bir analiz şirketi olan Alexa Internet’den alınan bilgilere göre, Vkontakte Rusya’da en çok ziyaret edilen site konumunda bulunmakta. Rusya’yı ikinci olarak Belarus, üçüncü olarak ise Kazakistan takip etmekte. Site aynı zamanda Estonya,Kırgızistan ve Moldova gibi ülkelerde de rağbet görmekte. 2014’te işten çıkartılana kadar şirketin CEO‘luğunu yapan ve aynı zamanda VK‘nin kurucusu olan Pavel Durov, özellikle bugünlerde adını sıkça duymaya başladığımız Telegram‘ın da kurucusu olmakta.

Moskova merkezli Odnokklassniki (kelime Türkçe’de “sınıf arkadaşları” anlamına gelmekte) ise yine aynı kaynağa göre, 200 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olmakta. Rusya’daki popülaritesine ek olarak Özbekistan ve Gürcistan‘da da ilgi görmekte.

Ukrayna başbakanı Petro Poroshenko, Mayıs 2017 tarihinde Rusya’nın Kırım‘ı topraklarına katmasına karşılık uygulamaya başladıkları yaptırımların bir parçası olarak bu iki siteyi de yasaklamıştı. O zamanlar Vkontakte’ın ülkede 15 milyon aktif kullanıcısı olmasından dolayı bu yasaklama pek fazla ilgi çekmemişti.

Peki Kripto Ödeme Sistemi Nasıl Uygulanacak?

Bu iki şirket, Mail.Ru Group‘un bünyesinde olmakta ve onlar tarafından yönetilmekte. Aynı zamanda Kripto para birimleri ödeme sistemi de Mail.Ru şirketi üzerinden uygulanmaya konulacak. Mail.Ru, Rusya’daki internet kullanıcıların %85‘ine erişim imkanına sahip. Aynı zamanda bir tür ödeme servisi sağlayıcısı olan ve 17.2 milyon “cüzdana” sahiplik yapan Qiwi de bu şirketin çatısı altında bulunmakta.

Mail.Ru grubunun yaptığı basın açıklamasında:

“Mail.ru Group olarak, iki popüler kripto para birimi olan BTC ve BCH kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlamaktayız. Şirket olarak hali hazırda işlerini kripto para birimleri ile yürüten kişilere alışkın oldukları bir ödeme methodu sunmayı planlamaktayız.”

Kripto para ödemesi işlemleri Amerikan Bitcoin ödeme sistemi sağlayıcısı olan Bitpay aracılığıyla yapılacak. Bitpay aynı zamanda Visa ön ödemeli Bitcoin ödeme kartı da sunmakta ve Amazon ve Aliant gibi şirketler ile ortaklıkları bulunmakta. Bununla birlikte Wave Crest Holdings ile olan anlaşması sayesinde ise Eurozone‘da da geçerliği bulunmakta.

Rusya yakın zamanda kripto para birimleri ticaretini düzenlemeye karar vermişti. Ek olarak ise Kırım’ı işgal etmesinden sonra maruz kaldığı yaptırımların etkisinden kurtulmanın da bir yolu olarak kendi ulusal kripto para birimini çıkarmayı planladığını da duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment