Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Geriye Kazılacak Ne Kadar Bitcoin Kaldı?

Bitcoin madencileri her gün çalışmaya ve ağdaki blokları açmaya devam ediyorlar. Bu süreç içerisinde sirkülasyondaki Bitcoin sayısı artış gösterirken kazılacak Bitcoin sayısı da düzenli olarak azalıyor. Peki geriye kazılacak kaç tane Bitcoin kaldı?

Coinmarketcap verilerine göre şu anda sirkülasyondaki toplam Bitcoin sayısı 17.8 milyon düzeyinde. Toplam kazınabilecek Bitcoin sayısının ise 21 milyon olduğunu biliyoruz. Bu da şu anki verilere göre kazılabilecek toplam Bitcoin sayısının yüzde 85’inin çoktan kazıldığı ve geriye yalnızca yüzde 15’lik bir miktar kaldığını gösteriyor.

Az Kaldı…mı?

Toplam Bitcoin sayısının yüzde 85’i kazıldı dendiğinde geriye çok az sayıda Bitcoin kaldığı düşünülebilir. Ancak kazılmamış olan yüzde 15’lik kısmın kazılması için hala çok fazla çalışma gerekiyor.

Şu anki tahminlere göre bu yüzde 15’lik kısmın da tamamlanması için 100 yıl gibi bir sürenin geçmesi gerekiyor. Bunun sebebi ise ağdaki madencilik zorluğunun düzeni olarak artırılması.

Madencilik zorluğu artırıldığı için blok kazmak, yeni Bitcoin üretmek sürekli olarak zorlaşıyor ve bu da madencilerin kazım hızını düşürüyor. Ayrıca Bitcoin ağı her  dört senede bir halving adı verilen bir süreçten geçiyor ve böylece ağdaki blok ödülleri yarı yarıya indiriliyor. Bitcoin madencileri şu anda bir bloktan 12.5 BTC ödül alırken bu sayı Mayıs 2020’de 6.25 BTC’ye düşürülecek.

Sayı Azalınca Ne Olacak?

Bitcoin madencileri düzenli bir şekilde çalışmaya ve ağdaki blokları açmaya devam ediyorlar. Bu süreçle birlikte yüzde 15’lik oran da önümüzdeki on yıllar içerisinde sürekli olarak azalmaya devam edecek.

Bu sayının azalması Bitcoin ağını tam olarak ne yönde etkileyecek bilinmiyor. Kimine göre arz miktarının sabitlenmesiyle birlikte Bitcoin fiyatı ciddi oranda yükselecek, kimine göreyse madenciler zamanla çalışmayı bırakacak ve Bitcoin’in hash oranı düşecek.

Bu konuyla ilgili çeşitli tahminler olsa da henüz kesin bir bilginin olmadığını belirtmek gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment