Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Gizlilik Koini’ Verge’ün IP Adresi Sızdırdığı İddia Edildi

Gizlilik koinlerinin amacı adlarından da anlaşılabileceği üzere gizli olmaktır. Hatta tüm varoluş nedenleri bu bile denilebilir. Bu işlev olmadan bu koinler yalnızca sıradan altkoinlerdir ve sıradan altkoinlere de anonimlik konusunda pek güven olmuyor. Verge (XVG) piyasada en çok bilinen gizlilik koinlerinden biri ancak Verge şuanda nahoş bir popülerlik kazanma yolunda ilerliyor. Yeni bir internet sitesi Verge ağında yapılan yüzlerce işleme bağlı IP’yi listelediğini iddia ediyor ve Verge’ün anonimliğe dair olan tüm vaatlerini hiçe sayıyor.

Pek Güvenli Değil

XVG geçtiğimiz ay fiyatında artış yaşadı. Yaşanan bu artış XVG’nin özelliklerinden ziyade John McAfee’nin biraz gaz vermesinden kaynaklanıyor olabilir. Yine de son zamanlarda gizlilik koinlerinin oldukça popüler olması ve XVG’nin epey ucuz olması da yaşanan artışa katkı sağladı. XVG’yi tamamen gizlilik özellikleri sebebiyle tercih eden kişiler ise hayal kırıklığına uğrayabilir.

Gizlilik koinleri arasında Verge’ün rakipleri kadar “gizli” olmadığı hakkında bazı konuşmalar yapılıyordu. Ancak bu konuşmalar biraz yetersiz kalmış olabilir çünkü şuanda bir sitenin Verge işlemlerine bağlı olan IP adreslerini yayınladığı iddia ediliyor. Sitenin ardında kimin olduğu bilinmiyor. Keşke aynı şey yayınlanan işlemler için de söylenebilse. Bağlantısını verdiğimiz sitenin listesinde Türkiye’den de birkaç IP bulunuyor. Aman dikkat.

Gizlilik Elden Gitti

Bu bilgileri açığa çıkaran site şuanda Verge Core cüzdanı aracılığıyla gerçekleştirilen işlemleri listeliyor ancak yakın zamanda Electrum XVG cüzdanı da eklenecek. Birkaç “balinanın” çok fazla koine sahip olması ile bilinen Verge için bu sitede “zengin liste” adreslerinden giden işlemleri de bulabiliyorsunuz. Bu balinalardan biri John McAfee ile birlikte hoş bir hafta sonu geçirdi ve McAfee bir süre sonra Verge’ü baya baya övdü. Ancak McAfee’nin daha sonradan Verge’den milyonlar değerinde para istediği öğrenildi ve balina ile McAfee’nin arası açıldı.

‘Privacy Coin’ Verge is Allegedly Leaking Users’ IP Addresses

“İşler böyle olsun istemedim ancak McAfee ve XVG (etrafındaki) FUD’nin (korku, belirsizlik, şüphe) sebebi bu. Sunerok ile buluşmadan bir gün önce bana 24 saat içinde 1.1 milyon $ değerinde ETH istediğini söyledi. Ödemeyi yapmadık. Sonra da FUD yaşandı. Bunlar gerçek, kendisi bunlara ‘sahte’ veya ‘hack’ diyebilir.”

Bu iddiaları doğrulaması kolay değil ancak Verge’ün anonimliği ile ilgili çıkan bu haberle de birleştirince insanın iddialar doğru olmasa bile gizlilik konusunda daha temkinli olası geliyor.

Verge’ün sitesinde geliştirici ekibin yaptığı açıklama şöyle:

“Verge Tor ve I2P gibi birden fazla anonimlik-merkezli ağ kullanıyor. Kullanıcıların IP adresleri gizlenmiştir ve işlemler tamamen takip edilemez durumdadır.”

Verge Twitter hesabında 20 Aralık’ta paylaşılan ve insanın içine adeta su serpen (!) videoda XVG, “günlük kullanıma adanmış takip edilemeyen tek para birimi” olarak tasvir ediliyor.

Son zamanlarda bu gibi tanıtımlara yönelik oldukça fazla endişe var. Şimdi de xvg.keff.org’un oluşturulması bunu doğrular nitelikti. Verge gizlilik koinlerine kıyasla çok daha az güvenlik sağlaması yetmiyormuş gibi IP adreslerinin açığa çıkmasına izin verdiğine göre büyük ihtimalle sıradan bir kripto paraya göre de daha az güvenlik sağlıyor.

Bunları ortaya çıkaran sitede şu açıklama var:

“Tabii ki bu IPlerin hepsi doğru olmayacak. Bunların bazıları bir işlemi yalnızca geçiştiriyor olabilir. Olay şu ki Verge ağı çok küçük olduğu için bu IPlerin çoğunluğu doğru olacak. Eğer yapmadığınız bir işlemde IP’niz gözüküyorsa bu başkasının yerine işlemi geçiştiriyorsunuz demektir. IP’nizin diğer kullanıcıların işlemlerine bağlı olmasını ister miydiniz?”

Yapılan işlemlerdeki IPleri ortaya çıkardığını iddia eden siteye Verge’ün cevabı şu oldu:

‘Privacy Coin’ Verge is Allegedly Leaking Users’ IP Addresses

“Bir de şuana dek bu sitede hiç doğru IP/işlem çiftine denk gelmedik ancak ilgilenmeye devam edeceğiz.”

Böyle bir cevap gelmiş olsa da Verge’ün geliştirici ekibinden bu sitenin iddia ettiği şeylere hala daha usturuplu bir cevap gelmedi. Yayınlanan listede yalnızca birkaç adet bile IP doğru olsa Verge’e güvenmenin riskli bir iş olduğu kanıtlanır.

Yoluna Dogecoin Dark olarak başlayan Verge’ün yol haritasında sıradaki şeyler marka tanıtımı ve RSK akıllı kontratları. Bu görevlere başlamadan önce Verge’ün geliştirici ekibi, koinin ne kadar güvenlik sağladığını araştırmaya tekrar bir göz atsa iyi olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment