Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Glassnode’dan Şaşırtan Bitcoin Yorumu: Satışa Rağmen Yükselebilir

Kripto para araştırma firması Glassnode dün akşam paylaştığı raporda uzun vadeli Bitcoin (BTC) yatırımcılarının borsalarda satış işlemi yapmaya başladığını duyurdu. Bunun Bitcoin ve genel olarak kripto para piyasasını nasıl etkileyeceğini inceleyen analistler, tarihsel verilere atıfta bulunarak bunun yeni bir boğa koşusunu tetikleyebileceğini açıkladılar.

Bitcoin için genelde alıcıdan çok satıcı varsa düşüş; satıcıdan çok alıcı varsa artış görülür yorumu yapılır. Glassnode dün paylaştığı raporda bunun zannedildiği kadar siyah-beyaz bir tablo olmadığını açıkladı. Raporu yazan Liesl Eichholz, yakın tarihte oluşan satış baskısının Bitcoin fiyatını nasıl etkileyeceğini inceledi.

HODL yapan yatırımcılar harekete geçti

Bu raporda iki ana metrik incelendi: Average Spent Output Lifespan (kısaca ASOL) ve Long-Term Holder Supply in Profit. 

  • ASOL; Bitcoin ağında aktif olarak kullanılmaya başlayan coinlerin kaç yaşında olduğunu gösterir. Bu sayının yüksek olması, eski coinlerin hareket etmeye başladığı, başka bir deyişle, eski ve uzun vadeli yatırımcıların işlem yapmaya başladığı anlamına gelir.
  • LTH; kısmen uzun bir süredir aktif olarak kullanılmamış olan Bitcoin cüzdanlarının karda mı yoksa zararda mı olduğunu gösterir.

Bitcoin ağının güncel durumu incelendiğinde ASOL metriğinin neredeyse Aralık 2017’yi anımsattığı görülebilir. ASOL’un yeniden yükselişe geçmiş olması uzun vadeli yatırımcıların işlem yapmaya başladığını göstermekte.

glassnode-bitcoin-btc-asol

Bu yatırımcılar satış yapmaya başlamış olabilir

LTH verilerine bakıldığında karda olan adres sayısının son haftalarda yaşanan yükseliş sonrasında artmaya başladığı görülüyor. Ayrıca çoğu uzun vadeli yatırımcının 10 bin doların altından Bitcoin aldığı belirtiliyor. Bu iki metriği bir araya getiren Glassnode ekibi; parasını neredeyse ikiye katlamış olan uzun yatırımcıların borsalara Bitcoin gönderip satış yapmaya başladığını öne sürdü.

Fakat bu, Bitcoin için illa ki bir düşüş göstergesi olmayabilir. Tarihsel verileri inceleyen Glassnode, uzun vadeli yatırımcıların satış yapmasının bullish bir gösterge dahi olabileceğini savundu.

Satış baskısı, boğa koşusunu bitiriyor mu?

Uzun vadeli yatırımcıların satış yapmaya başlaması Bitcoin’in üstünde bir satış baskısı oluştursa da bu Bitcoin boğalarının güçsüzleştiği anlamına gelmiyor. Bitcoin’in geçmiş boğa koşularındaki istatistikleri incelendiğinde; uzun vadeli yatırımcıların boğa koşusu bitmeden önce satış yapmaya başladığı görülüyor. Bu durum, uzun vadeli yatırımcıların cüzdanlarındaki BTC miktarı ile BTC fiyatı arasında bir ilişki kurulduğunda daha iyi görülebiliyor.

glassnode-bitcoin-btc-miktar

Yeni yatırımcının önünü açıyor

Bu tarihsel veriler, Bitcoin’in boğa koşusunun hala tamamlanmadığı anlamına gelebilir. Glassnode’un açıklamasına göre uzun vadeli yatırımcıların satış yapmaya başlaması, yeni yatırımcıların piyasaya girip alım yapmasını kolaylaştırıyor. Bunun Bitcoin’i yükseliş trendine sokabildiği biliniyor.

Eichholz bu tarihsel verileri baz alsa da piyasaya hala belirsizliğin hakim olduğunu hatırlattı. Yukarıda sıralanan verileri inceleyen ve yorumlayan analist, raporunu şu sözlerle tamamladı:

“Uzun vadeli yatırımcılar ayı piyasasında akümülasyon yapmayı, boğa piyasasına geçildiğinde ise kar satışı yapmayı severler. Ama bunu zirve görülmeden önce yaparlar. Geçmişte bu satış döneminin haftalarca, aylarca, hatta neredeyse bir yıl sürdüğü oldu. Dolayısıyla zirveye tam olarak ne zaman ulaşılacağını kestirmek bir hayli zor. Fakat Bitcoin bu tarihsel trendi sürdürecek olursa henüz zirveye varmadık demektir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!