Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs’tan Şaşırtan FED Faiz Tahmini: Bitcoin’de Ralli Tetiklenebilir!

Bankacılık devi Goldman Sachs analistleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaşanan banka iflasları ile birlikte bir sonraki toplantıda faiz artırımı yapmayacağına dair yeni bir tahmin yayınladı.

Goldman Sachs analistleri yaşanan ABD merkezli banka iflaslarının ardından FED’in faiz politikasında değişikliğe gideceğini düşünüyor. Yayınladıkları değerlendirme notunda FED’in 22 Mart günü gerçekleştireceği toplantıda faiz artırımına gitmesini beklemediklerini dile getiren analistler, mart sonrası faiz tahminlerinde değişiklik yapmadı. Analistlere göre yaşanan Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank krizleri nedeniyle 50 baz puanlık faiz ihtimali şimdilik rafa kalktı.

FED Başkanı Jerome Powell’ın son açıklamalarının ardından bir sonraki faiz kararının 25 baz puan hatta 50 baz puan olabileceğine dair kesin görüşler bulunuyordu. Fakat analistler geçtiğimiz bir haftalık süreçte yaşanan büyük banka iflaslarının mevcut ekonomi politikasındaki sıkılaştırmadan kaynaklandığını ve faiz artırımlarının bu hızda devam edemeyeceğini öne sürdü.

Goldman Sachs analistleri, ilerleyen mayıs, haziran ve temmuz aylarında 25 baz puanlık artırım beklentilerini sürdürürken mart ayından sonraki faiz artırım patikası hakkında önemli bir belirsizlik görüldüğünü dile getirdi.

JPMorgan tahminini değiştirmedi

Öte yandan konu hakkındaki notlarında faiz ihtimaline dair fikirlerini detaylandıran bir diğer bankacılık devi JPMorgan analistleri ise FED’in mart ayında çeyrek puanlık faiz artırımı yapacağı yönündeki tahminini korudu. Analistler, piyasa tepkisi ve bankacılık sektöründe yaşananların 50 yerine 25 baz puanlık bir artış için güçlü bir argüman sunacağını vurguladı.

JPMorgan Chase & Co. ABD Başekonomisti Michael Feroli, FED’in mevcut politikalar hakkındaki tutumunu şu ifadelerle yorumladı:

FED, toplam talebi sınırlamak için daha sıkı finansal koşullar istese de bunun hızla kontrolden çıkabilecek bir şekilde olmasını istemiyor.

Bitcoin’de yeni ralli tetiklenebilir!

Öte yandan Bitcoin, yakın geçmişte FTX iflası ile başlayan olaylar zinciri sonrası ulaştığı 16 bin dolarlık dip fiyattan yükselişe geçerek bir ralli yaşamış ve 25 bin dolara kadar ulaşmıştı. Bu seviyeden tepki alan ve düşüşe geçen Bitcoin’de bu hareketin bir düzeltmeye dönüşmesi beklenirken geçtiğimiz hafta Silicon Valley Bank’ın iflasının ardından 40 milyar doların üzerinde rezerve sahip piyasa değerine göre en büyük ikinci stablecoin USDC’nin bankaya 3,3 milyar dolar maruz kaldığının ortaya çıkması, düşüşü derinleştirmiş ve fiyatın 19 bin dolar bandına gerilemesine neden olmuştu.

Bitcoin ve kripto para piyasası için derin bir belirsizlik ortamı oluşurken ABD’den ise beklenen iyi haber geldi. ABD Hazine Bakanlığı, FED ve Federal Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından yayınlanan ortak bildiri ile Circle’ın bankada bulunan USDC fonlarını geri alabileceği haberi piyasaya can simidi oldu. Haberlerin ardından hızla yükselişe geçen Bitcoin, yeniden 22 bin doların üzerine çıktı.

Uzmanlar, yaşanan bu geri dönüş ve analistler tarafından yapılan FED’in bir sonraki toplantıda faiz artırımlarına bir müddet ara verebileceği tahminleri doğrultusunda, Bitcoin için önümüzdeki günlerde yeni bir ralli yaşanabileceğini düşünüyor.

Geçmişe bakıldığında, 2008 yılında benzer şekilde ABD merkezli bankaların iflas etmesinin ve beraberinde makroekonomik bir krizin yaşanmasının Bitcoin’in doğuşunu tetikleyen en kritik olaylardan biri olması da uzmanların görüşünü doğrular nitelikte gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!