Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Google’da DeFi Kelimesini Aratanların Sayısı Azalıyor

Son zamanlarda DeFi piyasasında yaşanan hatalar ve çalınmaların ardından Google üzerinde yapılan DeFi aramalarında düşüş yaşandı.

Google verilerine göre, eylül ayından bu yana DeFi’ye (merkeziyetsiz finans) olan ilgi dünya çapında giderek azaldı. Son zamanlarda yaşanan olumsuz olayların ardından TVL (total value locked) miktarı bulunduğu konumu korusa da Google üzerinde yapılan DeFi aramaları eylül ayında kazandığı ivmenin gerisine düştü.

Yakın zamanda popülerleşen DeFi, Covid-19 salgınının tüm dünyayı sarmasıyla üzerindeki ilgiyi arttırdı. Google’ın verilerine göre, salgının başladığı mart ve nisan aylarında, dünya genelinde yapılan DeFi aramalarında keskin bir artış yaşandı. Yaz aylarında bir miktar düşüş yaşasa da özellikle ağustos ve eylül aylarında yeniden zirveyi gören DeFi aramaları, son zamanlarda sürekli bir düşüş gösterdi.

Google DeFi araması
Son 12 Ayda Google’da Yapılan “DeFi” Aramalarının Miktarı. Kaynak: Google

“Gidişat Kötüye İşaret Ediyor”

Henüz gelişimini tamamlamamış bir yapı olan DeFi’ler, hata yapmaya açık bir görüntü sergilemekte. Ancak son zamanlarda yaşanan bazı sorunlar, kullanıcıların büyük zararlar yaşamasına ve çok sayıda fonun çalınmasına veya kaybolmasına yol açmıştı.

Twitter’da Dark Pill adını kullanan kripto para yorumcusu yaptığı bir paylaşımda, yaşanan olumsuz durumların kötüye işaret ettiğini vurguladı.

Popüler protokollerden biri olan Yearn Finance’in kurucusu Andre Cronje’nin geliştirdiği Eminence platformu, bir hacker saldırında 15 milyon dolar çaldırdı. Yaşanan saldırının ardından kullanıcıların yoğun tepkisine maruz kalan Cronje, zarar gören kullanıcılara 8 milyon dolarlık bir ödeme yaptı.

Bir diğer popüler DeFi olan Yam Finance, yatırımcıların yüz milyonlarca doları kilitlemesinin ardından, yeniden ödeme mekanizmasında bir hata olduğunu tespit etti. Yapılan güncellemelerle hata kısa sürede giderilmiş olsa da birçok yatırımcı bu hatadan dolayı zarar etti.

Yaşanan kötü olayların sonucunda zarar eden yatırımcıların durumu, potansiyel yatırımcılar arasında kaygıya sebep olmakla birlikte tüm bu olumsuzluklar, Google aramalarında DeFi’ye olan ilginin düşmesinde rol oynamış olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!