Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gözler Bitcoin’de! Peki Son Durum Nedir?

Bitexen Araştırma Müdürü Agah Sesli Bitcoin’deki son durumu değerlendirdi. ABD Başkanlık seçimlerinin sonlanmasına doğru mart ayından beri düşüş gösteren DXY ile Altın ve Bitcoin (BTC) fiyatında istikrarlı bir artış görmekteyiz. Birlikte inceleyelim;

agah-endeks-kripto-para
DXY Haftalık Grafik Tradingview

DXY, 2015 yılında oluşturduğu işlem bölgesi içerisinde dip ve taban bölgeleri arasında dalgasal hareketleri gerçekleştirmektedir. Parasal genişleme (QE) ve seçimlerin yaklaşması ile birlikte 5 yıldır süregelen fiyat aralığının alt sınırında hacimli mumlar göstermektedir. Ayı piyasası oyuncularının hakim olarak göründüğü bu grafikte DXY kendisine bir alt kademede yeni bir fiyat aralığı belirleyebilir ya da mevcuttaki fiyat aralığında tutunabilir. Mart 2020’den bugüne kadar yaklaşık %10 düşüş gösteren grafiği dikkatli takip etmek gereklidir.

Peki Bitcoin fiyatı?

Parasal genişlemeleri pek sevmeyen Bitcoin (BTC), son 3 yılın en yüksek kapanışını ekim ayının tamamlanması ile gerçekleştirdi. Son zamanların kurumsalın fonlarına dahil etmesi ve PayPal gibi şirketlerin hizmetlerine dahil etmesi haberleri ile Bitcoin’in ivmesinin giderek de güçlendiğini görüyoruz. 

agah-endeks-kripto-bitcoin
BTCUSD Haftalık Grafik Tradingview

Bitcoin için grafiğin üst kademesinde mevcut fiyat aralığına göz atalım. 2017 yılında oluşturduğu ve piyasa oyuncularının hareketleri ile anladığımız, fiyatın yüksek kabul edilip reddedildiği 11.500,00 USD ile 16.200,00 USD bölgesi karşımıza çıkıyor. 2019 Haziran ayı içerisinde yaşanan yükseliş ile Bitcoin bu fiyat aralığına girmeyi yine başaramamış ve 2020 Mart ayında 4000 USD dip fiyatını oluşturmuştur. 

DXY’nin zayıflaması ve Bitcoin hakkında çıkan pozitif haberler ile Bitcoin bu fiyat bölgesine kuvvetli bir hacim ile giriş yaptı. Bitcoin, fiyat bandının üst sınırı 16.200 USD üzerinde ayı piyasası ve boğa piyasası oyuncuları tarafından kabul edilir ise Bitcoin için yeni bir “Tüm Zamanların En Yüksek Fiyatı” (All Time High) görülebilir. 

1 yıl aradan sonra aynı hacim

Bitcoin’e ait tüm işlem hacmi Messari verilerine göre 5 Kasım’da 5.5 milyar dolar değerine ulaştı. Bu hacim değerini en son 10 Temmuz 2019 tarihinde yakalayan Bitcoin için ilginin gerçekten yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Skew sitesinden elde ettiğim verilere göre ise oluşan hacim ABD lokasyonlu platformlardan gelmiştir.

Kapanış düşüncelerim

Kripto para ekosisteminin iki büyük oyuncusu olan ABD ve Çin tarafında gerçekleşen gelişmeler sektörün birkaç yıllık geleceğini etkilemektedir. ABD seçimlerinin sonucu ile 4 yıl boyunca gerçekleşecek her aksiyon ve plan, Bitcoin için önem arz etmektedir. Örneğin Başkan Adayı Joe Biden tarafından öne sürülen vergilendirmede değişikliklik planları kişilerin Bitcoin gibi varlıkları satın almasına teşvik edecektir. Parasal genişlemelerin devam ettiği ve vergilerin artırılmasına yönelik yapılacak her aksiyonun Bitcoin için talep oluşturabileceği söylenebilir. 

Okuduğunuz için teşekkürler, bu yazıda yer alan hiçbir unsur yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir ve herkesi kendi araştırmasını yapmaya davet ediyorum. 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!